CUKUP NUTRIEN

Tapi kenapa orang ada otot lebih besar dari orang lain?

Ada faktor genetik yang menyebabkan sesetengah orang lebih berotot atau lebih senang dapat otot besar bila workout. Tapi sifat otot itu sama je untuk semua orang tak kira jantina atau umur. Kalau kita kenali sifat sifat otot tu, kita boleh gunakan knowledge ini untuk membesarkan dia.

Berapa banyak kena ambil protein?

Disyorkan 2.2g -2.6 gram per kg berat badan sehari untuk seorang yang workout angkat berat sekurang kurangnya 3-5 kali seminggu. Kalau berat anda 70kg, sehari kena ambil 154 gram protein. Kalau makan 3 kali sehari, setiap kali makan kena ada 50g protein dalam hidangan.

Walaupun anda minum protein shake setiap kali workout, anda hanya akan dapat 20-30 gram protein. 130g lagi? 130g itu perlu di makan dalam makanan seharian anda. Banyak orang yang dapat nasihat kena makan protein untuk naik otot, tapi banyak yang tak tahu berapa banyak kena makan.

Bayangkan karbohidrat sebagai ‘minyak petrol’ untuk ‘engine’ badan anda

IKLAN

Kalau anda amalkan diet tanpa karbohidrat, mustahil anda boleh angkat bebanan berat di gym. So jangan amalkan Low Carb diet kalau nak naikkan otot walaupun anda nak kuruskan badan. Naikkan otot akan bantu bakar lemak di dalam jangka masa lama.

OTOT PERLU LATIHAN YANG BETUL

Heavy Weights Low Rep

Buat senaman Compound seperti Squat, Bench Press, Deadlift, Overhead Press dan Barbell Row. Sebab workout tersebut sesuai untuk bawa weight yang berat.

IKLAN

Light Weight High Rep ok ke?

Senaman ini sesuai untuk menaikkan stamina otot. Tapi ia tidak akan menaikkan kekuatan dan saiz otot.

REHAT CUKUP

IKLAN

Berapa lama otot kena rehat?

Kebiasaannya otot perlu 48 jam sebelum kita boleh kerjakan otot itu semula. So kena pastikan kita tak buat workout yang sama 2 hari berturut turut. Buat workout yang kerjakan otot lain.

Jangan workout hari hari!

Pastikan dalam seminggu ada hari rehat tanpa workout. Rileks di hujung minggu, keluar tengok wayang dan aktiviti yang tak terlalu berat. Ni bagus untuk badan dan minda untuk elakkan stres.

Tidur cukup 8 jam

Pastikan kita tidur cukup 8 jam. Tidur yang nyenyak akan bantu badan baiki sel sel otot dan melepaskan hormon tumbesaran.

Tidur yang cukup juga akan membantu kita bertenaga di gym.