Kalau nak jimat banyak je caranya, cuma nak atau tidak je kan. Isu kenaikan harga minyak ni sentiasa hangat dan tak pernah lekang di mulut rakyat marhaen seperti kita ni.

Seorang pengguna Twitter, @helm1zuhairi berkongsi tips jimat minyak berguna yang mungkin anda boleh apply bila anda pergi roadtrip selepas ini. Berdasarkan posting beliau di Twitter, ada beberapa tips yang sebenarnya boleh menjimatkan minyak tapi ramai tak tahu. Antara yang paling mudah ialah dengan memakai minyak RON97. Betul ke? Ya, memang macam tak percaya RON97 boleh menjimatkan lagi minyak.

Ini Penjelasannya & Perkongsiannya

 

IKLAN

IKLAN

IKLAN

Kajian dari mereka menunjukkan minyak RON97 tidak semestinya lebih menjimatkan.

Melihat pada gambar rajah di atas, minyak RON97 lebih menjimatkan pada kereta Polo Sedan 1.6 MPI, manakala minyak RON95 pula lebih jimat apabila digunakan pada kereta Jetta 1.4 TSI.

Jadi, sama ada minyak RON95 atau RON97, pilihan ada di tangan anda! Moga dengan tip ini anda mampu membuat penjimatan petrol dan pandu dengan selamat…

Selamat mencuba!

Sumber : twitter Helmizuhairi via : Says.com