Siapa sahaja yang tidak suka bergambar dengan perut melimpah, ini kerana ia mencacatkan gambar kita, dia juga berjaya menurunkan berat badan sebanyak 14Kg dalam masa sebulan.

Menurut tuan punya badan, dia membesar dalam keluarga yang mempunyai genetik berbadan besar serta mempunyai diabetis serta tekanan darah tinggi, agak sukar generasi kini untuk mengelak daripada turut terkena tempiasnya.

Perkara ini menghantui Kidd Zaharuddin yang sebelum ini mempunyai berat badan 89 Kg serta perut yang buncit. Dia takut bahawa dia juga akan turut sama seperti keluarganya yang mempunyai penyakit seperti itu.

Terdorong dengan keadaan sebegitu, dia nekad untuk mengawal nafsu makan dan cuba untuk mengawal pemakanan serta rajin ke gym. Dia juga nekad untuk mendapatkan tubuh badan yang ideal untuk kekal sihat dan cergas.

Ikuti temu bualnya bersama MASKULIN bagaimana perjalanan kurusnya membuatkan dia bersyukur serta mahu orang lain turut sama mengikuti gaya hidup sihat yang diamalkannya.

BACA: Kerana Ingin Elak Penyakit Diabetis, Lelaki Ini Kongsi Cara Dia Turun Dari 180Kg Ke 95Kg

IKLAN

1. BAGAIMANA BERAT BOLEH BERLEBIHAN?

Saya merupakan seorang penggemar makanan ringan dan fast food sehinggakan boleh makan 4 kali seminggu. Sarapan kegemaran saya pula memang nasi lemak campur. Bermakna nasi lemak campur dengan paru goreng crispy, ayam goreng crispy, rendang daging, dan sebagainya. Tetapi, tabiat pemakanan saya jadi seperti ini pun kerana stress kerja, saya amalkan stress eating, dengan snacking makan junk food especially keropok lekor dan keropok ikan diwaktu petang. Tanpa pengawalan kalori yang betul, sehari saya boleh makan kalori sehingga 2500 cal.

2. APA YANG MEMBUATKAN ANDA INGIN TURUNKAN BERAT BADAN?

Saya mempunyai keturunan diabetes dan high BP dari kedua-dua ibu bapa saya. Genetik mereka juga adalah dari genetik berbadan besar. Saya cuba kawal selia pemakanan saya, tetapi kadang kala nafsu menang juga. Selain itu, saya tidak gemar melihat gambar-gambar saya dengan perut menggelebeh di sisi saya, terutamanya ketika mengambil gambar dalam posisi duduk, perlu tutup perut dengan beg atau bantal. Jadi, dengan kondisi seperti itu, saya jadi kurang keyakinan diri.

3. APAKAH MENU YANG ANDA AMALKAN SEPANJANG DIET?

Diet yang saya amalkan setiap hari adalah calorie deificit tanpa berlapar. Saya akan bahagikan pemakanan saya kepada 5 kali sehari, iaitu 3 menu utama dan 2 snacking. Sarapan, lunch, dan dinner, serta dua snacking pada pukul 10.30 pgi dan 5.30 petang.
Oleh kerana saya inginkan badan yang lebih ‘lean’ jadi saya perlu ambil kandungan protein secara optimum sambil kurangkan karbohidrat saya. Jadi saya amalkan portion seggenggam karbohidrat dan 2 tapak tangan protein. Fibre biasanya saya campurkan dalam kandungan karbohidrat. Jadi saya bahagikan pinggan saya kepada 2 bahagian sahaja, bukan 1 karbo, 1 protein, 1 serat.

Contoh makanan yang saya amalkan adalah seperti berikut:
Sarapan – 1 keping roti bakar & 4 telur rebus / separuh masak
Snacking – Buah pisang (jika workout pada waktu lunch), jambu batu, barli rebus, kacang kuda dan lain lain
Lunch – Amalkan karbo kompleks seperti sweet potato, sayur-sayuran, oats, dan black rice

IKLAN

4. BOLEH KONGSI TIP TAHAN DIRI UNTUK MAKAN SEPERTI SEBELUM INI?

Okay, part ini jika ramai tidak tahu, air kosong banyak membantu dalam melawan ‘cravings’ makanan yang bukan-bukan. Sekiranya kita perlu minum 1liter air untuk setiap 25kg, saya akan minum 1.75 liter bagi setiap 25 kg berat badan saya untuk mengawal nafsu makan saya. Jadi saya akan minum air sehingga 5liter sehari. Iaitu lebih kurang 1 liter selepas solat fardu. Insya allah.

5. ADAKAH PERUBAHAN YANG BERLAKU PADA DIRI ANDA PADA BULAN PERTAMA ANDA MELAKUKAN DIET?

Pada bulan pertama saya berjaya turun sebanyak 10kg sehingga saya maintain ideal weight sehingga kini. Saya lebih selesa berpakaian apa sahaja mengikut cita rasa saya. Malah, ketika shopping raya baru-baru ini juga saleswoman itu berkata, “untunglah saiz badan sama dengan patung” kerana mudah beli baju yang sedia ada. Aktiviti fizikal saya juga lebih lancar dan kurang mengah.

6. BAGAIMANA PULA DENGAN SENAMAN?

Saya cuba jadikan gym sebagai best friend saya ketika saya gembira, sedih, marah, stress, dan lapar. Kenapa lapar? kerana jika saya workout, saya akan haus, dan saya terpaksa untuk minum air kosong sehingga saya kenyang sebelum next meal saya. Di gym pula saya amalkan weight lifting selama 40 minit, dan 30 minit cardio. Kebiasaannya saya akan workout pada waktu pagi sebelum kerja atau waktu lunch break. Bulan lepas, saya menyertai kelas Kickboxing untuk tingkatkan aktiviti HIIT saya dalam seminggu. Jadi dengan calorie deficit yang saya amalkan, dan gaya hidup aktif ini, saya dapat pastian kalori intake saya dalam seminggu, tidak berlebihan, dan sesiapa sahaja yang ikut cara ini, akan WAJIB turun 2kg seminggu secara matematiknya lah. Tetapi keputusannya tidak sama untuk semua orang.

IKLAN

7. ADAKAH TARGET BERAT YANG ANDA INGINKAN?

Sejujurnya, belum. Dengan ketinggian saya 173cm, berat ideal saya adalah 68kg. Saya skrg dalam sekitar 69kg atau 70kg. Tetapi, saya tidak mahu kelihatan kurus. Jadi saya sekarang dalam misi mengimbangi jisim otot saya melebihi peratusan lemak badan saya sehingga saya tampak lebih muscular dan tidak terlalu kurus. Jadi target saya adalah maintain berat sekarang, tetapi kurangkan lagi lemak, dan tingkatkan otot.

8. TIP BAGAIMANA KEKALKAN MOTIVASI DIRI?

Motivasi saya mudah. Iaitu berkawanlah dengan mereka yang saya mahu jadi. Saya gemar berkawan dengan personal trainer, bodybuilder, dan model kerana saya gemar semangat mereka yang seakan ‘berkahwin dengan gym’ dan amat teliti dengan pemakanan mereka. Lama kelamaan saya jadi terikut-ikut dengan cara pemikiran mereka, dan jadikan gym bukan lagi sebagai tugasan harian, tetapi hobi dan gaya hidup saya. Dengan ilmu yang saya ada belajar juga, saya educate ibu bapa saya untuk memilih makanan yang lebih sihat untuk kesihatan mereka juga. Saya juga sering mengajak dan berkongsi kepada rakan-rakan saya, dan followers di Instagram dan Twitter tentang cara diet saya. Insya allah, semua orang boleh memanfaatkan ilmu yang saya kongsi dan menimba motivasi bersama.

BACA: Lelaki Ini Berjaya Turunkan 34 Kg Dalam Masa 4 Bulan Disebabkan Putus Cinta

9. APAKAH RUJUKAN ANDA KETIKA MELAKUKAN DIET (DARI PENGALAMAN ORANG LAIN, DARIPADA PAKAR, DLL)? 

Saya belajar dari rakan – rakan personal trainer dan juga belajar input kesihatan dan makanan sihat dari fitnes model dari indonesia seperti Bobby Ida, dan tempatan seperti jordan yeoh dan Alex Chee..

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI