Seperti perempuan, lelaki juga terdedah kepada beberapa jenis penyakit yang cenderung menyerang kaum mereka. Baca, faham dan jagalah kesihatan agar anda bebas daripada penyakit-penyakit berbahaya ini.

1. Kanser Kolon
Merupakan antara jenis kanser paling kerap menyerang lelaki. Mengikut kajian, perokok lebih ramai mati akibat kanser kolon dan rektum berbanding mereka yang tidak merokok. Selain itu, pengambilan makanan berlemak yang kerap dan rendah serat juga menjadi antara faktor penyebab kanser kolon ini. Jika anda berusia lingkungan 30an  dan mempunyai berat badan berlebihan, lakukan senaman atau jalani gaya hidup aktif agar berat badan anda stabil kerana obesiti juga mampu meningkatkan risiko serangan kanser ini. Kanser kolon dan rektum kebiasaannya menyerang lelaki berusia 40 ke atas.

2. Batu Karang
Kira-kira 10% lelaki berdepan penyakit ini yang kebiasaannya menyerang lelaki berusia 30 tahun ke atas. Batu karang terbentuk apabila kepekatan tinggi bahan-bahan tertentu dalam air kencing yang menyebabkan terbentuknya kristal. Biasanya air kencing mempunyai bahan yang digelar ‘penghalang’ yang menghalang pembentukan batu karang. Namun dalam sesetengah keadaan, ia tidak akan berfungsi. Kepekatan air kencing yang tinggi ini biasa terjadi kepada lelaki yang kurang minum air kosong. (dehidrasi) Minum air soda atau air manis itu tidak dikira sebagai cecair badan tahu?

IKLAN

3. Sakit Jantung
Penyakit yang paling digeruni lelaki. Jika dahulu hanya mereka yang berusia 50 tahun ke atas berisiko diserang penyakit ini. Namun, penyakit jantung zaman ‘moden’ sudah tidak mengenal usia sehingga ada yang berusia awal 30an sudah terkena serangan jantung. Antara sebab sakit jantung ialah dinding dalam saluran darah menjadi sempit akibat dipenuhi lemak, terutamanya kolestrol hingga mengakibatkan bekalan darah ke otot-otot jantung tidak mencukupi. Petua: kurangkan makanan berminyak/bergoreng dan lemak berlebihan dan selalulah bersenam.

IKLAN

4. Parkinson
Anda perlu waspada jika anda sudah mempunyai tanda-tanda berikut: menggeletar pada jari tangan dan kaki, rahang atau muka dan pergerakan menjadi perlahan. Itu antara tanda-tanda awal penyakit Parkinson. Penyakit ini kebiasaannya menyerang lelaki yang berusia 55 tahun ke atas.

IKLAN

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI