Ada perempuan berpendapat, lelaki pendiam lebih patut dijauhi dariapada lelaki yang bising atau nampak ganas sedikit, sebab lelaki bising selalunya lebih rasional berbanding lelaki diam. Dengan itu,tak salah hendak buat rumusan lelaki pendiam adalah lebih berbahaya berbanding lelaki yang bising. Psikologinya, lelaki pendiam lebih memendam rasa, justeru sukar difahami berbanding lelaki bising selalunya meluahkan rasa dan ini memberikan kelegaan.
Diam ~ memang sukar ditafsir. Cuba bayangkan, orang buat lawak pon, ketawa tidak, senyum pon tidak. Pasti payah hendak tahu isi hatinya.

Bising ~ lebih mudah ditafsir sebab setiap yang diterima akan terus diberikan komen. Apa-apa yang tidak disenanginya akan terus dilontarkan dalam bentuk kritikan. Dengan itu mudah kita faham apa yang sebenarnya dipendam dalam hati.

Jadi, membuat kesimpulan lelaki pendiam adalah lebih berbahaya memang ada hujahnya. Tapi, buakankah diam bererti berahsia???Apa-apa yang dirahsiakan selalunya tidak elok diketahui org lain. Apa yang dirahsiakan inilah menjadi sebab kenapa lelaki pendiam kadang-kadang bersifat pelik dan melakukan perkara-perkara yang sukar dipercaya.

Agaknya, dari sinilah datangnya perumpamaan “jangan disangka air tenang tiada buaya”.

Diam boleh dikategorikan kepada dua jenis;

  1. Diam memang pendiam
  2. Diam disebabkan malu

Diam pendiam boleh disamakan dengan kosong tiada berilmu, tetapi diam malu boleh jadi pintar tetapi tidak mahu kecoh. Macam perumpamaan “diam-diam ubi berisi”. Rumah sape yang ada ubi tu,cuba la gali ubi tu. Tengok isi dia.

IKLAN

Bising pula selalu disamakan sebagai mengetuk tong kosong-bunyi kuat, tapi tiada apa-apa hasil. Walaupon tidak menghasilkan apa-apa, tapi tidak merosakkan apa-apa.

Kesimpulannya,sifat diam itu diperlukan tetapi usah terlalu diam kerana komunikasi amat penting untuk merungkaikan masalah bahkan kata-kata yang berterusan sentiasa memadam salah paham dan memupuk persefahamanm sebaliknya..usah terlalu bising sebab terlebih bising lambang pada cakap kotor serta kadang-kadang boleh menyakitkan hati.

Yang paling terbaik, bercakap apabila perlu, diam apabila patut mendengar. Sesekali mulakan bicara, kerana itu mesra namanya. Senyap ketika orang bercakap menimbulkan persepsi negatif. Jika malu nak menyampuk, senyum, ketawa, mengangguk pun sudah memadai untuk menyenangkan semua orang dan menghilangkan apa-apa juga sangkaan.

Jadi, apa kelebihan bercinta dengan lelaki pemalu?

1. Lelaki pemalu pendengar yang baik: lelaki pemalu ini bukan jenis yang suka berebut bercakap, dan tahap kesabaran mereka tinggi, jadi merekalah tempat terbaik untuk mengadu.

IKLAN

2. Lelaki pemalu orang yang ikhlas: kalau prince charming puji anda cantik, tak perlulah gembira sangat ye, sebab dia dah cakap benda yang sama dekat 1,154 perempuan yang lain. Tapi kalau lelaki pemalu puji anda cantik, dia dah practice depan cermin sebanyak 582 kali .

3. Lelaki pemalu memberi perhatian sepenuhnya kepada setiap details anda: lelaki pemalu ni tak banyak bercakap, lebih banyak masa mereka memerhati (“observe”). Jangan terkejut lelaki pemalu ni tahu apa makanan kegemaran anda walaupun anda tak bagitahu dia, atau dia ingat hari jadi anda sementara semua orang lupa, sebab dia dah lama dah perasan perkara-perkara tersebut.

4. Lelaki pemalu selalunya akan berjaya dalam hidup: sifat malu mereka menyebabkan mereka kurang bersosial dan buat aktiviti yang tak berfaedah (seperti clubbing, hisap shisha). Lebih banyak masa mereka fokus untuk membangunkan kepakaran dan merancang masa depan. Jadi kalau anda nak cari pasangan yang boleh buat hidup anda senang, carilah lelaki pemalu, bukan cari jenis muka hensem tapi minta duit dengan anda setiap hujung bulan.

5. Lelaki pemalu lelaki setia: malu perisai orang beriman. Tak perlu risaulah lelaki pemalu akan bercurang atau main kayu tiga. Jangan kata nak mengurat sana sini, mereka jumpa perempuan je terus akan menundukkan pandangan. Awesome kan?

IKLAN

Tapi lelaki pemalu ni bukan jenis yang akan datang approach anda ajak dating. Kalau anda berkenan dengan lelaki pemalu, berikut adalah 5 tips untuk memikat hati mereka:

1. Anda perlu berani dan proaktif: masyarakat expcet lelaki haruslah tak malu dan perempuan yang sepatutnya jadi malu-malu. Anda harus terbalikkan equation tersebut. Berfikir di luar kotak sikit, jangan terkongkong dengan kata-kata seperti “perigi cari timba”.

2. Anda perlu menonjolkan sifat ceria anda: jangan anggap lelaki pemalu ni pun suka perempuan pemalu. Kalau dua-dua pun pemalu boleh bela cengkerik kat rumah macam ni. Sebenarnya lelaki pemalu suka bercakap, dalam hatinya dia perlukan seseorang yang boleh cucuk dia untuk banyak bercakap. Jadi mereka mudah tertarik dengan perempuan yang jenis ceria, gila-gila dan suka ketawa besar.

3. Anda perlu banyak main mata dengan dia: nak main mata macam mana kalau dia asyik elakkan eye contact? Mudah saja, anda kena banyak memandang ke arah dia secara konsisten. Kalau dia tu classmate atau officemate anda, carilah tempat yang dia boleh pandang anda semasa kuliah atau mesyuarat. Banyakkan memandang ke arah dia, sekali kalau dia terpandang anda, dia akan ada rasa terkena elektrik. Tapi lepas 3-4 kali dia akan rasa selesa, dan dia pula yang akan curi-curi pandang anda balik selepas itu. That’s it, you’re captured his heart. Eh macam memancing pula.

4. Anda perlu memulakan perbualan: once dia dah minat dekat anda (signal dia suka anda dalam diam: dia pandang anda, maintain eye contact dan senyum), jangan takut untuk memulakan perbualan dengannya. Sebenarnya mereka ni suka bercakap, cuma tak ada peluang dan mereka tak suka bercakap dalam kumpulan. Approach dia secara persendirian. Dan bersabar kerana pada tahap awal lelaki pemalu akan beri respon “ok” “haha” “ye kot” saja. Anda perlu bimbing dia step by step untuk open up. Mencabar kan lelaki pemalu ni?

5. Anda perlu elakkan perkara personal semasa berbual: disebabkan mereka ini introspective, mereka akan kurang selesa dengan perkara-perkara tentang diri sendiri malah keep things to themselves. Jadi, pada tahap awal anda perlu banyak mencerita tentang diri anda. Biar lelaki itu cari point yang dia rasa boleh relate dan bina keserasian, baru dia akan open up dan reveal diri dia.