Car photo created by master1305 - www.freepik.com

Sebagai pemilik dan pemandu kereta salah satu perkara yang pastinya cukup merisaukan ialah apabila lampu amaran suhu enjin mula menyala atau berkelip memberikan amaran.

Ia merupakan satu situasi yang serius dan anda harus menghentikan kereta denagn serta-merta bagi mengelakkan perkara tidak diingini. Enjin kereta yang menjadi terlalu panas tidak boleh dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang solusi.

Enjin yang terlalu panas boleh menjejaskan bukan sahaja pada bahagian enjin malah ia kerosakan boleh merebak ke bahagian lain. Malah akibat suhu panas boleh mencairkan komponen luaran dan merosakkan blok enjin yang sekali gus menyebabkan kerosakan sangat serius,

Secara umumnya enjin yang menjadi terlalu panas dengan cepat biasanya terkait dengan sistem penyejukan tidak berfungsi dengan baik. Ini kerana sistem tersebut direka bagi menurunkan dan mengawal suhu yang optimum untuk enjin kerete beroperasi dengan baik.

Terdapat lima punca mengapa enjin kereta oleh menjadi terlalu panas dengan cepat. Ikuti perkongsian MASKULIN di bawah:

TERMOSTAT TIDAK BERFUNGSI

Lima Punca Utama Mengapa Enjin Kereta Boleh Jadi Terlalu Panas Dengan Cepat
Foto: Autochimps.com

Termostat merupakan komponen penting bertindak mengawal suhu enjin. Ia juga berfungsi menghalang coolant daripada memasuki enjin sehinggalah ia telah panas. Ini bermakna kereta anda boleh mencapai suhu operasi dengan lebih cepat.

IKLAN

Jika termostat rosak ia tidak dapat dibuka lalu menyebabkan coolant tidak dapat mengalir masuk apabila diperlukan.

PARAS COOLANT RENDAH ATAU TERCEMAR

Lima Punca Utama Mengapa Enjin Kereta Boleh Jadi Terlalu Panas Dengan Cepat
Foto: waterpumpu.com

Walaupun water pumo dapat berfungsi dengan baik namun ia tidak akan bermakna jika terdapat gejala tidak normal pada coolant. Jika kandungan coolant tidak mencukupi untuk sistem penejukan berfungsi dengan baik juga boleh menyebabkan enjin jadi cepat panas. Manakala pencemaran diyang berlaku di dalam coolnat juga boleh menjejaskan fungsinya dengan baik.

HOS ROSAK

Sambungan hos juga perlukan dipastikan sentiasa berada di dalam keadaan baik. Hos ini merupakan sambungan dari enjin ke bahagian komponen radiator. Jika berlaku kerosakan seperti kebocoran, retak atau tersumbat ia boleh menyebabkan coolant bocordan menjejaskan alirannya untuk berfungsi dengan normal. Apabila ini berlaku enjin akan jadi lebih cepat panas.

IKLAN

RADIATOR ROSAK

Lima Punca Utama Mengapa Enjin Kereta Boleh Jadi Terlalu Panas Dengan Cepat

Di antara komponen pertama yang kita akan periksa apabila berlakunya masalah ini. Radiator yang rosak akan menyebabkan sistem penyejukan tidak akan berfungsi. Malah coolant akan terus kekal panas. Antara beberapa sebab radiator tidak berfungsi dengan baik ialah kerosakan pada kipas atau berlaku kebocoran atau keretakan pada bahagian radiator itu sendiri. Jika ini berlaku lebih baik anda menukar radiator yang baru.

WATER PUMP ROSAK

Kerosakan yang berlaku pada water pump juga boleh menjadi penyebab masalah suhu anjin meningkat dalam masa yang singkat. Kerosakan yang berlaku pada komponen ini bermakna aliran coolant akan terjejas atau tidak mengalir langsung!

IKLAN

Jalan paling mudah untuik mengelakkan masalah ini berlaku kepada kereta ialah melakukan servis secara berkala. Bawalah kereta anda untuk lakukan pemeriksaan dari semasa ke semasa, contohnya setiap empat hingga enam bulan sekali.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat buat anda. Jangan lupa untuk subscribe Telegram MASKULIN untuk update terkini!

Kredit: captoyota.com

https://www.youtube.com/watch?v=TJJtR6AP-c4

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI