Foto: welcomia - www.freepik.com

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Penderitaan yang dialami oleh mangsa banjir yang berlaku di negara kita di beberapa buah kawasan di Selangor, Melaka. Kelantan dan Pahang dalam tempoh terdekat ini pastinya cukup memeritkan.

Kehilangan nyawa, kerosakan kedaiaman serta kenderaan menjadikan ia lebih sukar buat mereka. Selepas banjir kian surut maka muncullah pemandangan yang cukup mengharukan dengan deretan kereta dan kenderaan lain yang ditenggelami banjir sebelum ini.

Lebih mendukacitakan kejadian banjir yang berlaku kali ini tidak dapat dijangkakan dan paling buruk dalam sejarah. Itulah antara punca mengapa kerosakan yang sangat dahsyat telah berlaku dan kita saksikan.

Lokasi Perlu Anda Elak Jadikan Tempat Letak Kereta Sepanjang Musim Hujan
Tree photo created by jcomp – www.freepik.com

Selain banjir, hujan lebat juga boleh mengakibatkan berlakuknya rantaian bencana alam yang lain seperti tanah runtuh. Di beberapa lokasi terutamanya di Lembah Klang, cukup berisiko dengan kawasan lereng bukit yang harus diberikan perhatian. Bagi anda yang tinggal di kawasan berisiko perlulah ambil perhatian yang lebih terutamanya kawasan untuk letak kereta.

IKLAN

Sebolehnya kita mahu elak daripada terlibat dalam mana-mana bencanan. Tapi sekurang-kurangnya kita ambil langkah pencegahan. MASKULIN kongsi beberapa lokasi perlu anda elak untuk parking kereta sepanjang musim hujan seperti sekarang.

KAWASAN RENDAH

Kawasan rendah sering terdedah kepada banjir kilat. Pada musim hujan lebat, kawasan tersebut sangat berisiko kerana air naik dengan begitu cepat sehingga boleh merosakkan bahagian dalam kenderaan.

TEPI LERENG BUKIT

Jika kereta rosak atau rumah anda berhampiran dengan lereng bukit, elak parking kenderaan anda di situ kerana sewaktu musim hujan, tanah mudah terurai dan tanah boleh runtuh sehingga membabitkan nyawa.

IKLAN

PINGGIT PANTAI

Pantai sememangnya kawasan yang sangat terdedah kepada hujan lebat dan angin ribut yang sangat kencang. Ada kalanya, air naik ke pinggiran jalan dan boleh menghanyutkan sesebuah kenderaan lebih 100 meter dari lokasi asal bergantung kepada jumlah air.

BAWAH POKOK

Hujan lebat dan ribut boleh mengakibatkan pokok bergoyang secara luar biasa. Lebih menyeramkan, pokok boleh tumbang dan menghempap kenderaan yang berdekatan. Jika tidak tumbang, mungkin ada dahan-dahan yang patah dan mencucuk bahagian kenderaan seperti cermin dan sebagainya sehingga pemilik terpaksa menanggung kerugian.

IKLAN

Buat anda yang terkesan dan terjejas dengan dugaan banjir kali ini, MASKULIN doakan anda untuk tabah menghadapinya. Semoga tahun 2022 bakal menghadirkan sinar lebih baik dalam meneruskan kehidupan.

Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update paling terkini!

https://www.youtube.com/watch?v=ByUhKukiRKY

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI