Tanyalah siapa sahaja, tiada orang yang tak suka makan makanan ringan. Apatah lagi sejenis snek yang sering kita gelar ‘jajan’ terdapat mudah di pasaran dengan pelbagai rupa, bentuk, rasa dan perisa.

Walaupun kita tahu makanan tersebut tidak menyihatkan dan mengandungi khasiat dan zat sangat rendah namun ia tetap juga menjadi sebahagian daripada diet.

“Makan Tapi Tak Gemuk”, Ini 10 Snek Ringan Yang Boleh Ganti Jajan & Menyihatkan!

Sebenarnya tidak salah untuk makan snek dan makanan ringan. Cuma anda perlu bijak memilih makanan yang rendah lemak, kurang masin dan bahan penambah perisa tiruan lain.

BACA: Ruginya Kalau Tak Makan Pisang. Selain Berkhasiat, Boleh Elak Cramp Masa Workout!

Snek terbaik biasanya snek yang segar dan berbentuk semulajadi. Bayangkan anda sedang menonton Netflix tapi mulut rasa ingin mengunyah. Apakah yang akan jadi pilihan anda.

MASKULIN ingin kongsi 10 jenis snek dan makanan ringan menyihatkan untuk anda cuba.

IKLAN

KEKACANG 

“Makan Tapi Tak Gemuk”, Ini 10 Snek Ringan Yang Boleh Ganti Jajan & Menyihatkan!

Kacang almond dapat menjadi makanan ringan yang mudah dibawa ke mana-mana, selain kaya protein dan serat. Selain itu, edamame  dapat menjadi pilihan yang menyegarkan. Setengah cangkir edamame mengandungi 4 gram serat dan 8 gram protein, serta zat besi.

PUDING RENDAH LEMAK

Buat sendiri puding dengan rasa kesukaan tersendiri yang kaya akan serat tanpa tambahan susu dan gula berlebihan.

BISKUT & KEJU

Pilih biskut yang mengandungi biji-bijian utuh (seperti gandum utuh) dan rendah lemak. Anda boleh tambah dengan keju parut atau krim keju rendah lemak secukupnya.

IKLAN

BIJIRIN

“Makan Tapi Tak Gemuk”, Ini 10 Snek Ringan Yang Boleh Ganti Jajan & Menyihatkan!

Bijirin dapat menjadi pilihan makanan ringan sihat, terutama yang kaya serat dan rendah kadar gula.

YOGURT & BUAH

Pilih yogurt tanpa rasa dan konsumsi bersama potongan buah. Makanan ringan ini dapat menjadi sumber kalsium yang lazat dan kaya manfaat. Anda juga dapat mencampurkan bahan-bahan sihat lain seperti biji bunga matahari.

SAYUR KUDAPAN

“Makan Tapi Tak Gemuk”, Ini 10 Snek Ringan Yang Boleh Ganti Jajan & Menyihatkan!

IKLAN

Tidak hanya menjadi makanan utama, sayuran juga dapat menjadi makanan ringan, seperti dikukus dan dipotong-potong kecil atau hirisan paprika.

ROTI PANGGANG TOMATO & KEJU 

Panggang dua lembar roti tawar yang terbuat dari biji-bijian (misalnya gandum ), isi dengan tomato yang dipotong-potong dadu dan keju parut rendah lemak. Boleh juga ditambahkan dengan bawang bombay yang di cincang.

SALMON GULUNG KEJU

Sediakan empat lembar salmon. Lapisi dengan krim keju rendah lemak, kemudian gulung.

SUSU GONCANG PISANG

Smoothies dan milkshake dapat dikategorikan sebagai minuman sekali gus makanan ringan kerana teksturnya yang lebih kental daripada jus dan minuman lain pada umumnya. Kisar pisang  bersama dengan susu rendah lemak. Jika suka, tambahkan serbuk kayu manis. Selain mengenyangkan, milkshake penuh dengan tenaga.

Jika anda tidak punya cukup waktu untuk membuat makanan ringan dan hanya ingin membelinya di pasar raya, setidaknya pilihlah produk makanan dengan kriteria sebagai berikut.

  • Mengandungi biji-bijian asli yang kaya serat, nutrisi dan protein
  • Kalori yang cukup, tapi tidak terlalu banyak
  • Berlabel rendah lemak dan rendah gula

Melengkapi standard makanan yang sihat, anda boleh menyiapkan yogurt, susu dan keju rendah lemak serta biskut yang kaya serat di dapur rumah atau di laci di pejabat. Bahan-bahan ini dapat dipadukan dengan mudah dengan berbagai-bagai buah-buahan menjadi makanan ringan sihat. Akhir sekali, selalu sediakan air minum di meja pejabat kerana sering kali perut anda sebenarnya tidak selalu perlu makanan ringan, melainkan perlukan cukup air putih saja.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI