Image by pressfoto on Freepik

Pada hari Khamis ini umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Bermula hari ini sudah ramai yang buat keputusan untuk bertolak dan pulang ke kampung halaman masing-masing untuk meraikannya.

Buat perantau yang tinggal di kota besar seperti Kuala Lumpur dan sekitar Lembah Klang pasti akan mengharungi perjalanan jauh dengan menaiki kereta bersama keluarga.

Sebagai lelaki menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan perjalanan anda sekeluarga selamat sampai ke destinasi. Selain memandu dengan berhemah dan mengikuti segala peraturan jalan raya yang baik, salah satu faktor yang mungkin ramai terlepas pandang ialah dari segi pemakanan.

Makanan Perlu Elak Dimakan Sebelum Memandu Perjalanan Jarak Jauh
Image by Freepik

Sebelum memandu perjalanan jarak jauh anda perlu berhati-hati dalam memilih jenis makanan dan minuman yang diambil. Tersilap makan maka perjalanan anda juga akan terganggu.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa jenis makana perlu anda elak sebelum memulakan pemanduan jarak jauh.

IKLAN

Makanan Berat dan Berlemak

Elak makan makanan berat dan berlemak sebelum memandu jarak jauh. Tahukah anda makanan yang tinggi lemak dan berat boleh menyebabkan perasaan kenyang, mengantuk, dan boleh mengurangkan kepekaan minda dan fikiran.

Makanan Pedas

Seperti mana yang kita tahu makanan pedas boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan. Dan jika gangguan ini berlaku maka perut tidak selesa ketika memandu. Ini boleh mengganggu fokus dan keselesaan semasa memandu jarak jauh.

Minuman Berkafein Tinggi

Makanan Perlu Elak Dimakan Sebelum Memandu Perjalanan Jarak Jauh
Image by Freepik

Meskipun minuman berkafein seperti kopi atau minuman tenaga boleh membantu mencegah mengantuk, mengambil terlalu banyak kafein boleh menyebabkan kegelisahan, denyutan jantung yang laju dan gangguan tidur pada waktu malam.

IKLAN

Ia juga boleh menyebabkan keletihan yang lebih teruk setelah kesan stimulan kafein berkurang.

Makanan Menyebabkan Kembung

Elakkan makanan yang diketahui boleh menyebabkan perut kembung seperti kacang-kacangan, brokoli, kubis dan makanan pedas. Kembung perut memang boleh mengganggu keselesaan semasa memandu dan ia sekali gus mengurangkan fokus anda.

Makanan Penyebab Alergi

Jika anda mempunyai alergi makanan tertentu, pastikan untuk mengelakkan makanan tersebut sebelum memandu jarak jauh.

IKLAN

Makanan yang memicu reaksi alergi boleh menyebabkan kesukaran bernafas, bengkak atau reaksi alergi lain yang boleh mengganggu kemampuan memandu dengan selamat.

Penting untuk diingat bahawa setiap individu mempunyai toleransi dan keperluan makanan yang berbeza. Selalu dengar tubuh anda dan pastikan untuk mengambil makanan yang memberikan tenaga yang mencukupi, menjaga hidrasi, dan menjaga keselesaan semasa memandu jarak jauh.

Semoga perjalanan anda selamat tiba ke destinasi!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI