Lelaki pada zaman sekarang sudah semakin ramai menggunakan mesin pencukur atau lebih dikenali dengan gelaran ‘shaver’. Selain mudah digunakan ia juga dapat mengelakkan berlakunya kecederaan berbanding menggunakan pisau cukur.

Selain mudah digunakan ia juga boleh mempercepatkan proses mencukur dan ia juga senang dibawa ke mana sahaja.

Namun sebelum membeli mesin pencukur terdapat beberapa faktor penting perlu anda pertimbangkan. Usah risau kerana MASKULIN bersedia membantu anda untuk memilih mesin pencukur yang sesuai.

ROTARY ATAU FOIL

Terdapat dua jenis mesin pencukur yang berbeza di pasaran. Kedua-duanya mempunyai sistem memotong yang sedikit berbeza.

Memilih Mesin Pencukur Yang Sesuai Untuk Anda Demi Keselesaan Maksimum
Mesin pencukur rotary

Pertama, mesin pencukur rotary. Ia kebiasaannya dilengkapi tiga atau empat kepada penculur yang boleh digunakan dengan bebas di pelbagai permukaan wajah seperti di sekeliling hidng, dagu dan bahagian rahang. Mesin jenis ini sesuai untuk jambang yang panjang atau buat anda yang tidak mahu mencukur dengan pantas.

IKLAN
Memilih Mesin Pencukur Yang Sesuai Untuk Anda Demi Keselesaan Maksimum
Mesin pencukur foil

Manakala mesin pencukur foiL pula sangat sesuai buat anda yang mempunyai misai, janggut atau jambang yang pendek dan memerlukan penjagaan harian. Ia juga sesuai buat mereka yang mempunyai kulit sensitif.

KRIM PENCUKUR WAJAH

Jika mempunyai kulit yang tidak terlalu sensitif anda boleh menggunakan mesin pencukur tanpa menggunakan krim. Namun untuk hasil yang lebih memuaskan dan pengalaman bersukur yang lebih selesa anda dinasihatkan menggunakan sedikit krim.

IKLAN

Memilih Mesin Pencukur Yang Sesuai Untuk Anda Demi Keselesaan Maksimum

CARA MENCUCI MESIN PENCUKUR

Membeli mesin pencukur yang berjenama, mahal dan berkualiti tidak ada gunanya juga jika tidak pandai mencucinya dengan baik selepas digunakan.

IKLAN

Memilih Mesin Pencukur Yang Sesuai Untuk Anda Demi Keselesaan Maksimum

Kebanyakan mesin pencukur di pasaran akan turut menyertakan kit cucian selepas guna. Pastikan setiap kali selepas digunakan anda mencucinya dari sebarang kotoran atau rambut yang melekat.

MENENTUKAN BAJET

Seperti kebanyakan peranti yang lain jika mahukan yang terbaik pastinya anda harus melabur sedikit. Sebuah mesin pencukur yang berkualiti boleh didapati dalam harga RM300 hingga RM1200 di pasaran. Percayalah pelaburan ini pasti memberikan satu kepuasaan untuka anda guna dalam tempoh masa yang lama.

Anda boleh dapatkan mesin pencukur pada harga yang sangat berpatutan di sini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI