KEBELAKANGAN INI SEMAKIN BANYAK RESTORAN HIPSTER YANG MENGHIDANGKAN MENU DALAM KUANTITI YANG SANGAT BANYAK, SAIZ BESAR DAN ADA YANG BOLEH DIMAKAN UNTUK ENAM ORANG TAPI DIHIDANGKAN KEPADA SEORANG PELANGGAN SAHAJA. TREND INI SERBA SEDIKIT MEMBUATKAN SEMAKIN RAMAI TERDEDAH KEPADA BAHAYA OBESITI. DI SINI DISENARAIKAN MAKANAN RINGAN (SNEK) YANG BIASA ANDA PESAN DI SESEBUAH RESTORAN YANG ‘DOSA’ KALAU AMBIL MASA ANDA SEDANG BERDIET!

Menu Hipster, Dihidangkan Dalam Kuantiti Melampau, Ganggu Diet Tanpa Sedar

Burger daging:

  • Mengandungi 4 gram lemak tulen. Makanan segera yang dipanggil burger ni membekalkan protein, zat besi, vitamin B12. Sedikit serat tetapi banyak penambah kimia.

          

Ayam goreng:

  • Kaya dengan lemak (hampir 60% kalori diperoleh dari lemak).Banyak garam. Ramai yang suka ayam goreng segera. la membekalkan protein, niasin dan vitamin B6. Bahan yang menyalutkannya mengandungi MSG dan pewarna kimia.

Menu Hipster, Dihidangkan Dalam Kuantiti Melampau, Ganggu Diet Tanpa Sedar

Kentang goreng:

IKLAN
  • French fries atau Ubi kentang membekalkan protein dan vitamin C. Terlalu banyak lemak dan garam. Warna keemasannya adalah tiruan.

 

Susu kocak (shake)

  • Susu ini bercampur udara dan air. Proses ini memerlukan bahan pemekat kimia, penstabil dan pengemuisi. la juga mengandungiperisa dan pewarna kimia. Susu membekalkan protein dan kalsium dan lapan sudu teh gula di dalam bekas yang sederhana besarnya.

 

Minuman berasaskan Kola:

IKLAN
  • Amat kaya dengan gula (bekas besar mengandungi 14 sudu teh gula. Pewarna kimia dan kafein. Nilai makanannya kosong.

Menu Hipster, Dihidangkan Dalam Kuantiti Melampau, Ganggu Diet Tanpa Sedar

Garam

  • Secara purata seseorang itu memerlukan tidak lebih daripada lima gram atau satu sudu teh sehari. Kebanyakan jumlah ini terdapat di dalam makanan secara semula jadi. Menurut satu kajian oleh Suruhanjaya Makanan London, sebiji burger boleh mengandungi dua hingga tiga gram garam.

Menu Hipster, Dihidangkan Dalam Kuantiti Melampau, Ganggu Diet Tanpa Sedar

Gula

IKLAN
  • Kebanyakan makanan segera amat manis. Bahan pemanis berkalori rendah aspartam, pernah dilaporkan membawa kesan sampingan mudarat kepada pengguna. Tetapi pemerhatian berterusan pihak Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat selama lebih sepuluh tahun gagal memperoleh bukti kukuh tentang kesan bahaya bahan ini. Demikian juga halnya dengan sesetengah aditif makanan yang dicampurkan ke dalam makanan ringan untuk kanak-kanak dan remaja.

Menu Hipster, Dihidangkan Dalam Kuantiti Melampau, Ganggu Diet Tanpa Sedar

Serat

  • Serat terkandung di dalam buah-.buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kekacang yang memainkan peranan penting di dalam perut. Sesetengah serat melegakan sembelit atau baik dalam penyerapan kolesterol, dengan itu membantu mengurangkan kolesterol di dalam darah. la juga membantu mencegah penyakit jantung dan sesetengah kanser terutamanya usus. Makanan segera begitu banyak diproses dan ia hampir tidak mengandungi serat. Serat tidak terdapat di dalam burger ikan dan ayam. Ban biasanya kurang serat, jika ia berwarna putih dan manis. Hanya ban yang mengandungi kepingan-kepingan salad sahaja yang mengandungi sedikit serat.

 

Vitamin dan zat galian

 

  • Jangan terpedaya dengan dakwaan tentang vitamin dan zat galian di dalam makanan segera. Memang benar bahan-bahan itu terdapat di dalamnya tetapi tidak mencukupi memandangkan sejumlah besar lemak, garam dan kalori anda makan pada masa yang sama. Terdapat sedikit zat besi di dalam burger, kalsium di dalam keju dan susu, vitamin C di dalam kentang goreng. Namun, kandungan semua zat pemakanan ini tidak mencukupi dan terlalu sedikit.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI