Foto: DBKL

Tidak dinafikan sambutan perarakan Hari Kebangsaan yang berlangsung pada tahun ini memang cukup luar biasa. Orang ramai membanjiri lokasi perarakan di Dataran Merdeka dan kawasan sekitarnya bagi meraikan hari penuh bermakna ini.

Ramai tidak menyangka puluhan ribu manusia membanjiri sambutan Hari Kebangsaan pada tahun ini. Malah dilaporkan ada yang sudah berada di lokasi seawal jam 5 pagi. Keterujaan ini mungkin disebabkan negara kita sudah dua tahun tidak meraikannya akibat pandemik COVID-19.

Kemeriahan sambutan yang berlangsungh semalam turut dikongsi orang ramai menerusi laman media sosial. Pelbagai karenah dan telatah mencuit hati serta menusuk kalbu dapat kita saksikan. Kemunculan pasukan penyelamat dan juga pasukan Unit Anjing Pengesan PDRM (K9) di antara yang paling mendapat sambutan.

Namun dalam keghairahan sambutan itu berlaku pula kejadian yang kurang enak dan tidak diingini. Selain masalah sampah yang dibuang merata-rata, kejadian pokok lanskap yang habis musnah dipijak turut berlaku.

Dwan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melahirkan kekecewaan mereka menerusi satu hantaran di Facebook tentang perkara tersebut.

IKLAN

“Korang dah kenapa?”

“Seronok Min tengok lautan manusia membanjiri jalan-jalan sekitar Dataran Merdeka pagi tadi bagi bersama-sama meraikan sambutan Hari Kebangsaan. Semangat cintakan negara seperti inilah yang kita mahu.

“Tapi dalam pada itu, ada pula sesetengah di kalangan kita yang langsung tak mempedulikan persekitaran dan keindahan kawasan.. langsung rasa tak bersalah merosakkan landskap yang disemai cantik semangat tu dah bagus.. tapi caranya tak betul”.

IKLAN

KESEDARAN & TANGGUNGJAWAB

Bukan sahaja keindahan pokok-pokok lanskap itu musnah namun kerugian yang dialami juga dijangka cukup besar. Namun apa paling penting sebenarnya ialah kesedaran dan tanggungjawab untuk ktia semua agar perkara ini tidak berulang di masa akan datang.

Rata-rata warganet juga melahirkan rasa kecewa dan marah dengan kejadian seperti ini.

Di antara komen menarik, “merdeka daripada dijajah negara asing tapi belum merdeka dari segi akal dan sikap”.

IKLAN

Menerusi hantaran dari DBKL, beberapa foto dan video menunjukkan pokok-pokok lanskap yang ditanam oleh pihak mereka habis lenyek dipijak pengunjung. Malah lebih teruk ia mungkin tidak dapat diselamatkan langsung.

Semoga perkara seperti ini dapat kita elakkan berlaku lagi di masa akan datang. Selain itu juga MASKULIN berpendapat Putrajaya mungkin lebih sesuai untuk dijadikan sebagai lokasi sambutan Hari Kebangsaan seperti ini.

Selamat Hari Kebangsaan!

Kredit: DBKL

https://www.youtube.com/watch?v=nJdGlV7pSkY&t=130s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI