Jenama automotif premium kompak tercanggih di Malaysia, MINI memperkenalkan MINI Clubman Final Edition.

Dengan hanya 1,969 unit disediakan di seluruh dunia, MINI Clubman Final Edition menyingkap tahun jentera legenda MINI Clubman dilahirkan, menyulam unsur tradisi jenama ini dengan elemen-elemen rekaan eksklusif.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Hans de Visser berkata, “Dekad demi dekad, MINI Clubman terus menjadi simbol kepada seni reka kereta yang bersifat abadi dan juga prestasi pemanduan yang mengagumkan.

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul

“Kami berasa amat teruja untuk merungkaikan MINI Clubman Final Edition di Malaysia, kerana ia membolehkan kita untuk bukan sahaja memberi penghormatan kepada legasi dan sejarah MINI Clubman.

“Ia juga meraikan komuniti dan peminat MINI yang kian berkembang dan terus menjadi tunjang kepada kejayaan jenama ini. Satu penghormatan yang layak diberikan, kini hadir untuk alaf yang baharu, MINI Clubman Final Edition merupakan simbol individualiti yang versatil,” tambahnya lagi.

UNIT TERHAD

Difahamkan ia hanya terhad kepada 20 unit sahaja di Malaysia. MINI Clubman Final Edition hadir dengan reka bentuk kemas dan praktikal. Meraikan jentera Clubman yang diperkenalkan buat pertama kali pada tahun 1969 ia tampil dengan bahan-bahan yang diperhalus di samping aneka dekorasi serba eksklusif.

IKLAN

Ruang dalamannya juga cukup luas dengan pintu but terbahagi yang unik menggandingkan ciri-ciri kefungsian dengan teknologi automotif yang canggih bagi menaik taraf prestasi kenderaan tersebut, justeru merealisasikan pengalaman pemanduan alaf baharu sambil terus berpegang kepada tarikan yang mendefinisikan jentera Clubman klasik.

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul

MINI Clubman Final Edition turut mencuri perhatian dengan elemen-elemen Piano Black yang menghiasi kereta tersebut dari hadapan hingga ke belakang, memberikan sentuhan yang tampak lebih karismatik pada lampu hadapan, pemegang pintu, dan juga bibir ekzos.

Bukan itu sahaja, MINI Clubman Final Edition juga mengenakan set roda aloi ringan 18 inci dalam bentuk ruji Final Edition dengan corak grafik 2 tona dan rona Shimmer Copper, menjadikannya lebih menarik untuk dilihat.

Memperkayakan aspek individualiti MINI Clubman Final Edition, setiap kenderaan akan memaparkan lencana “1 of 1969” pada tiang C serta “Final Edition” di belakang yang menyerlahkan lagi keeksklusifannya.

IKLAN

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul

Berpegang kepada janji versatiliti Clubman, MINI Clubman Final Edition hadir dengan pintu but terbahagi yang menawarkan akses kepada ruang muatan yang luas, dengan kapasiti maksimum berjumlah 1,250 liter.

JENTERA BERKUASA

MINI Clubman Final Edition dikuasakan oleh enjin MINI TwinPower Turbo 2 liter, yang menjana 192 kk serta tork bernilai 280 Nm, ia mampu membuat pecutan abad dalam masa 7.2 saat dengan kelajuan tertingginya yang mencecah 226 km/j.

Digandingkan dengan Transmisi Automatik Sport Dwiklac Tujuh Kelajuan, kenderaan ini menawarkan keupayaan penukaran gear yang pantas, menyelesakan selain mempunyai efisiensi yang optimum.

IKLAN

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul

Kelengkapan standard meliputi sistem Bantuan Memandu yang membekalkan bantuan lampu puncak, info had kelajuan, amaran pejalan kaki dengan fungsi pembrekan ringan (light city braking), dan amaran kawalan penghampiran objek (approach control warning) dengan fungsi pembrekan ringan, membuktikan ketinggian standard keselamatan jentera ini.

Pemandu dapat menikmati ciri-ciri spesifikasi bertaraf tinggi yang ditawarkan oleh MINI Clubman Final Edition menerusi skrin paparan sentuh 8.8” dengan MINI Navigation System, Apple CarPlay dan juga Papan Pemuka Digital yang benar-benar inovatif.

Ciri-ciri kefungsian lain meliputi Comfort Access, Kamera Mengundur dan Bantuan Parkir yang merangkumi Kawalan Jarak Parkir Hadapan, sementara elemen hiburan di dalam kenderaan dibekalkan melalui sistem bunyi keliling HiFi Harman Kardon.

MINI Clubman Final Edition tersedia dalam tiga warna menawan iaitu Nanuq White, Melting Silver III dan Enigmatic Black.