Jejaka pemalu sukar didekati wanita?

Adakah ia satu perkara yang benar atau hanya mitos semata-mata. Mungkin agak sukar untuk anda yang bukan pemalu untuk fahami perkara ini namun bagi jejaka pemalu ia satu hal yang cukup serius dalam kehidupan mereka.

Adakah sifat pemalu itu sama dengan sifat introvert?

Tetapi apa itu introvert? Perkataan ini sering kita dengar bila berbicara tentang personaliti dan psikologi. Tapi apakah yang dimaksudkan dengan introvert?

Introvert itu sendiri asalnya daripada perkataan moden Latin iaitu introverte; intro – to the side dan vertere – to turn. Ia kini digunakan sebagai salah satu terminologi psikologi sejak awal kurun ke-20.

Karakter introvert

Kalau dalam maksud mudahnya mereka merupakan orang yang sangat ambil berat tentang pemikiran dan perasaan sendiri berbading hal-hal luaran.

IKLAN

Namun ramai yang salah anggap tentang lelaki yang memiliki karakter introvert. Berikut merupakan 10 mitos yang sering dikatikan dengan introvert.

MITOS 1: TAK GEMAR BERBUAL

Mitos Jejaka Pemalu Yang Salah, Mereka Sebenarnya Ada Tarikan Sendiri Di Mata Wanita

Ini tidak benar sama sekali. Seseorang yang introvert hanya tidak suka bercakap melainkan mereka ada perkara yang dirasakan perlu sahaja. Mereka tak suka borak-borak kosong. Namun jika kena dengan subjek yang mereka suka mereka tak akan berhenti bercakap.

IKLAN

MITOS 2: PEMALU

Sebenarnya sikap pemalu tidak ada kaitan langsung dengan seseorang yang introvert. Malah mereka bukannya takut untuk berkomunikasi dengan orang lain. Apa yang mereka tekankan ialah sebab yang kukuh untuk berkomunikasi. Jika anda mahu berbual dengan seseorang introvert, apa yang penting harus teruskan berbual. Usah risau tentang rasa kekok dan menjadi sopan.

MITOS 3: KURANG AJAR

Salah satu mitos yang agak ekstrem. Jangan disebabkan mereka seorang yang agak reserve dan memilih untuk berbual perkara yang lebih penting tidak bermakna itu kurang ajar. Mereka hanya mahukan semua orang lebih jujur, terbuka dan menjadi diri sendiri.

BACA: Tip Pilih Pakaian Ikut Bentuk Tubuh Badan, Pastikan Pilih Yang Sesuai

IKLAN

MITOS 4: TAK SUKA ORANG

Ini tidak benar sama sekali. Individu introvert terutamanya sangat menghargai kawan-kawan baiknya. Mereka juga merupakan seorang yang sangat setia dan boleh diharap.

MITOS 5: KURANG GEMAR KELUAR

Mitos Jejaka Pemalu Yang Salah, Mereka Sebenarnya Ada Tarikan Sendiri Di Mata Wanita

Another nonsense! Mereka hanya tidak suka berada di luar dalam tempoh yang lama kerana ia bukanlah satu keperluan dan menyenangkan. Mereka cepat serap maklumat dan faham dengan apa yang berlaku di sekekliling. Disebabkan itulah mereka tak perlukan masa yang lama untuk faham akan situasi.

MITOS 6: SERING BERSENDIRIAN

Percayalah rakan-rakan anda  yang introvert sangat selesa dengan gaya hidup mereka. Mereka memang banyak berfikir dan berangan-angan. Namun itu tak menghalang mereka untuk menyelesaikan apa jua masalah yang dihadapi.

MITOS 7: ORANG YANG PELIK

Persepsi yang sering dikaitkan dengan seseorang yang dianggap pendiam. Mereka tak suka ikut trend semata-mata atau menjadi pengikut membuta-tuli. Mungkin disebabkan itulah mereka dianggap pelik. Walhal hakikatnya mereka lebih senang melakukan hal sendiri.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI