Foto Astro Awani

Episod yang cukup mendukacitakan telah dilaporkan dengan cukup meluas dalam beberapa hari ini. Tragedi bencana banjir yang kini bukan hanya telah menyebabkan kerugian bernilai jutaan ringgit malah turut sehingga kini turut meragut seramai 34 nyawa.

Banjir kini dilaporkan semakin surut di beberapa kawasan di Shah Alam, Klang dan Hulu Langat. Namun di beberapa lokasi di negeri lain seperti di Temerloh, Mentakab dan Kuatan air masih lagi tinggi. Apabila air surut maka kelihatanlah deretan kenderaan seperti kereta, motosikal, van dan sebagainya tersadai dipenuhi dengan selut.

Luluh hati melihat kondisi kenderaan dan juga kediaman mangsa banjir. Proses untuk membantu mereka untuk membersihkan kini sedang giat berjalan lancar.

Motosikal Ditenggelami Banjir Jangan Overhaul Dulu, Cuba Lakukan Beberapa Langkah Penting Ini!
http://www.maskulin.com.my/pre-workout-rutin-mampu-elakkan-kecederaan-ototo-ketika-bersenam/

Buat pemilik motoiskal, MASKULIN ingin kogsikan beberapa tip bagaimana anda boleh cuba untuk membaiki dan menyelamatkannya sebelum melakukan overhaul. Ikuti perkongsian tersebut di bawah.

IKLAN

Selepas air surut segera periksa kondisi secara keseluruhan motosikal.

1) Cabut bateri atau tanggalkan sambungan terminal. Ini bagi mengelakkan berlakunya sebarang masalah elektrik pada motosikal terutamanya yang menggunakan ECU.

2) Jangan hidupkan atau on suis/kunci motoikal. Kemungkinan besar air telah memasuki bahagian enjin dan jika dihidupkan ia boleh menyebabkan kerosakan lebih teruk. Air berkemungkinan telah memasuki bahagian sentisitf seperti sistem elektrik, ekzos, karburetor, enjin dan sistem brek,

IKLAN

3) Tanggalkan palam pencucuh. Jika dibiarkan ia boleh menyebabkan berlakunya kakisan. Malah jika lumpur memasuki bahagian tersebut ia akan boleh menyebabkan palam pencucuh sukar dicabut kerana melekat dan padat.

4) Buang air yang terdapat pada bahagian pada setiap komponen motosikal. Buka setiap bahagian dan keluarkan air sebanyak yang boleh.

IKLAN

5) Bawa ke bengkel untuk baiki komponen dalaman. Ingat yam jangan hidupkan enjin. Bawalah motosikal anda menggunakan lori atau trak dengan selamat ke bengkel. Berbincanglah dengan mekanik untuk lakukan diagnosis sebelu memulakan pembaikan.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak boleh memberikan manfaat untuk anda.

Kredit: ebitmotor.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI