Illustrative vial of coronavirus vaccine

Sehingga ke hari ini kita masih lagi kekal megamalkan norma baharu sebagai usaha membendung penularan wabak Covid-19. Selepas beberapa ketika negara kita mencatatkan penurunan namun kini telah muncul pula kluster baharu yang dilihat cukup merisaukan.

Antaranya kluster Sivangangga yang berlaku di Kedah berpunca daripada sikap tidak bertanggungjawab seseorang yang tidak mematuhi kuaranti di rumah. Akibatnya telah berlaku penularan yang cukup merisaukan dengan hampir setiap hari ada sahaja kes yang muncul dari kluster tersebut.

Pakar perubatan dan saintis pula sedang berjuang habis-habisan merawat pesakit manakala tidak kurang juga yang bekerja keras melakukan pelbagai ujian untuk menghasilkan vaksin.

Mungkin Ini Sinar Baharu, 6 Vaksin Percubaan Covid-19 Diuji Pada Fasa Ketiga
Foto hiasan

Laporan terbaru menyatakan bahawa enam vaksin percubaan Covid-19, termasuk tiga dari China telah memasuki percubaan fasa ketiga. Memetik laporan agensi berita Xinhua, vaksin percubaan dari China tersebut adalah dari Sinovac, Institut Biologi/Sinopharm Wuhan dan Institut Produk Biologi/Sinopharm Beijing.

IKLAN

Manakala baki tiga lagi vaksin percubaan yang dihasilkan pula dari Universiti Oxford/AztraZeneca, Moderna/NIAID dan BioNTech/Pharma Pharma/Pfizer.

Ujian fasa ketiga menyaksikan vaksin pyang dihasilkan akan dimasukkan ke dalam populasi umum sebelum menumpukan kepada ciri keselamatan, tahap keimunogenan serta tindak balas imun terhadap sebilangan kecil manusia.

IKLAN
Mungkin Ini Sinar Baharu, 6 Vaksin Percubaan Covid-19 Diuji Pada Fasa Ketiga
Foto hiasan

Pada fasa ini jugalah para pengakaji dapat melakukan ujian untuk dapati sama ada vaksin dihasilkan dapat melindungi sejumlah besae orang dalam jangka masa panjang.

Mungkinkah ini sinar baharu umat manusia dalam memerangi penulran pandemik ini?

IKLAN

Namun kita tidak boleh terlalu gembira kerana pada fasa ketiga ini ia tidak bermaksud vaksin dihasilkan dapat melindungi sejumlah besar orang dalam jangka masa panjang.

Dalam rekod WHO sebanyak 165 vaksin percubaan dihasilkan dan sudah melalui beberapa ujian dengan sebanyak 26 ujian klinikal.

Semoga vaksin Covid-19 segera dapat kita hasilkan bagi masa depan yang lebih selamat dan bebas daripada penyakit merbahaya ini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI