Soalan ni sering menjadi tanda tanya kepada sesiapa sahaja di dalam dunia ni. Tambahan bila nak makan bersama kawan-kawan, soalan yang paling susah nak jawab. Lagi susah dari soalan exam. Lepas tu bila semua orang dah tak boleh nak decide makan mana, mesti driver akan buat keputusan sendiri. Bila dah sampai kedai makan pasti akan ada yang bersuara “alaaa kenapa makan sini?” tadi bila tanya tak ada sesiapa pulak request nak makan mana kan? Lepas tu, ada juga yang jawab “mana-mana pun boleh” end up, kedai makan yang di pilih tidak menepati citarasa.

 

Menurut kajian, perkara ini timbul kerana terdapat pelbagai pilihan dalam waktu yang singkat. Barry Schwartz menerangkan Paradix of Choice (PoC) dengan tiga konsep mudah.

  • Kelumpuhan minda (mind paralysis) bila saat nak buat pilihan

 

IKLAN

Satu eksperiment di jalankan di sebuah pusat membeli-belah, dalam 1 kedai ada terjual 24 jenis jelly, pelanggan bebas untuk mencuba ke semua jelly tersebut dan membuat pilihan. Namun esoknya, penjual tersebut masih menjual dengan konsep yang sama, cuma telah disingkatkan kepada 6 jenis perisa sahaja, dan jualan naik pada hari tersebut. Disini berlakunya inner mind paralysis. 24 jenis perisa membuatkan pelanggan tidak dapat memilih mana yang terbaik, jadi mereka tidak membeli, namun dengan 6 perisa, lebih mudah mereka membuat keputusan.

 

  • Pilihan yang banyak membuatkan keputusan kita menjadi lemah

 

IKLAN

Cuba kita kaitkan dengan pilihan pasangan hidup, mesti nak yang tinggi, kulit cerah, suka memasak. Tapi bila kita dah berkenan dengan seseorang tu, walaupun dia tidak memenuhi ciri-ciri yang kita nak, pun takpe kan? Ini kerana 2-3 ciri yang kita nak tu sudah cukup dalam hidup kita. Jadi bila nak ditanya makan mana, dalam kepala otak kita mula ligat nak portion banyak lah, waiter hensem/cantik lah. Servis kena cantik la. Ini akan menyebabkan seseorang itu akan sukar untuk membuat keputusan, dan akhirnya makan jugak kedai yang sama.

  • Plihan yang lebih banyak akan timbulkan rasa tidak puas hati dalam diri kalau tersalah pilih

 

IKLAN

Ini antara yang bermain sepanjang tempoh soalan “nak makan mana” kalau pergi kedai A, tak sedap, Kedai B pilihan tak banyak. Hakikatnya, kedai makan yang paling menepati citarasa kita memang tak akan jumpalah sampai bila-bila. Ingat makan untuk hidup bukan hidup untuk makan.

Nak pilih kedai makan ni tak susah sebenarnya, anda cuma perlu listkan 3 kedai makan terbaik untuk anda anda pilih paling sesuai untuk anda makan bersama kawan-kawan anda. kedai tersebut mestilah dekat dengan anda, kenyang, dan sedap. cukup! tak perlu fikir panjang-panjang, nanti jadi kes jelly pulak. Lepas ni tak tunggu “berjanggut” untuk dapat jawapan dari soalan “nak makan mana?”