Berkemungkinan besar sejak dari kecil kita sudah perhatikan ayah, pak cik atau abang kitaakan panaskan enjin kenderaan setiap kali ingin mulakan perjalanan. Tidak kiralah sama ada jarak dekat atau jauh, memanaskan enjin itu seakan perkara yang wajib mereka lakukan.

Lalu apabila kita besar rutin yang sama menjadi ikutan setiap hari. Ada yang tunggu tolok suhu enjin sejuk bertuka menjadi normal baru bergerak. Dan tidak kurang juga ada yang tetapkan tempoh masa tertentu untuk panaskan enjin.

Tapi adakah perbuatan memanaskan enjin ini perlu kita lakukan atau tidak?

TEKNOLOGI TERKINI

Percaya atau tidak melakukan rutin memeaskan enjin tidak perlu dilakukan setiap hari, apatah lagi dilakukan setiap kali untuk menggunakan kereta dalam sehari. Ini terutamanya bagi kereta keluaran baru yang mana ia sudah boleh menyesuaikan diri dengan keadaan suhu sekeliling walaupun berada di kawasan sejuk.

IKLAN

Tahukah anda bahawa enjin kereta moden pada hari ini dilengkapi dengan teknologi fuel injection yang datang bersama unit kawalan elektronik (ECU). Ia berfungsi untuk menyesuaikan suhu enjin kenderaan walaupun berada di kawasan sangat sejuk.

Panaskan Enjin Kereta Setiap Kali Nak Gerak, Perlu Atau Tidak

ENJIN YANG SEJUK

IKLAN

Kenderaan atau kereta yang sudah lama tidak dihidupkan boleh menyebabkan minyak enjin menjadi berkurangan. Manakala bagi yang setiap hari dihidupkan ia tidak perlu dipanaskan kerana ini boleh meningkatkan risiko minyak petrol meresap ke dalam minyak enjin.

Panaskan Enjin Kereta Setiap Kali Nak Gerak, Perlu Atau Tidak Panaskan Enjin Kereta Setiap Kali Nak Gerak, Perlu Atau Tidak

IKLAN

Bila ini berlaku ia sekali gus menjejaskan tajap kelikatan bahan pelincir tersebut. Lalu menyebabkan risiko komponen dalamam enjin boleh menjadi ‘haus’.

Apa yang boleh kita simpulkan secara ringkas ialah memanaskan enjin kenderaakereta sebelum memulakan perjalanan bukanlah satu perkara yang perlu dilakukan dan tidak juga mendatangkan risiko kerosakan.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada kita semua.

Sumber: Suzuki.co.id

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI