Stanford Ryan Sidi harumkan nama Malaysia di WCOPA Amerika Syarikat.

Pemain sape, Stanford Ryan Sidi dari Sibu, telah mendapat pengiktirafan dunia dengan memenangi pingat emas untuk karya asli beliau, “Borneo Journey” di peringkat akhir Kejohanan Dunia Seni Persembahan (WCOPA) ke-27 di Amerika Syarikat.

Pemain ‘Sape’ Raih Emas & Harumkan Nama Malaysia Di WCOPA, Amerika Syarikat

Stanford, yang berusia 26 tahun, menonjol dalam kategori Karya Asli Muzik di bawah Bahagian Senior. Selain pingat emas, beliau turut memenangi pingat perak dalam kategori Kontemporari, Klasik, dan Terbuka, serta pingat gangsa dalam kategori Jazz.

IKLAN

“Saya sangat gembira dipilih mewakili Malaysia di WCOPA 2024. Pada masa yang sama, saya sangat gementar kerana bertanding dengan 20 peserta dari 60 negara lain dalam kategori saya,” kata Stanford, yang bekerja sebagai juruteknik, menurut laporan.

“Pertandingan bermula dengan pusingan awal, dan walaupun saya gemetar, saya terkejut dapat melayakkan diri ke separuh akhir bersama lapan peserta lain dan kemudian ke peringkat akhir bersama lima peserta lain. Lebih mengejutkan lagi apabila memenangi pingat dan diumumkan sebagai Pemenang Bahagian untuk kategori Karya Asli,” tambahnya.

IKLAN

Pemain ‘Sape’ Raih Emas & Harumkan Nama Malaysia Di WCOPA, Amerika Syarikat

Stanford menjelaskan bahawa beliau dan beberapa peserta lain diminta untuk mencipta gubahan asli untuk WCOPA 2024.

IKLAN

“Ia agak mencabar untuk mencipta lagu sendiri, terutamanya dengan sape sebagai alat muzik. Saya mengambil masa dua bulan untuk mengarang karya untuk kategori Karya Asli. Saya tidak bersendirian dalam usaha ini; Ajis The Crew membantu meningkatkan kualiti muzik,” katanya.

Stanford merakamkan penghargaan kepada Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif & Seni Persembahan (MTCP) Sarawak kerana membiayai penyertaannya di Amerika Syarikat.

“Tanpa pembiayaan tersebut, saya tidak akan dapat ke WCOPA. Saya juga berterima kasih kepada Persatuan Anak Seni Sape Kuching (Pusak) atas bantuan penting mereka dalam semua persiapan untuk penyertaan saya di WCOPA 2024,” tambahnya lagi.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.
Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI