Image by frimufilms on Freepik

Setiap lelaki pada zaman kini rasanya pasti mempunyai produk pencuci muka yang digunakan setiap hari sama ada pada waktu pagi atau malam.

Ia kini sudah menjadi salah satu produk penjagaan diri yang sudah dianggap sebagai ‘essentials’ dalam kehidupan harian seorang lelaki. Tapi adakah selama ini anda memilih pencuci muka yang benar-benar sesuai dengan kulit wajah anda?

Secara asanya mungkin ramai beranggapan mencuci wajah hanyalah perlu ratakan produk terebut pada ke seluruh bahagian kulit, menyentalnya dan kemudian membilas. Walhal ia sepatutnya dilakukan dengan cermat untuk hasil yang lebih baik.

Pencuci muka adalah asas kepada rutin dandanan seorang lelaki. Ia boleh membuat atau memecahkan keperluan penjagaan kulit anda. Bermula dengan memikirkan jenis penjagaan kulit anda adalah idea yang baik.

Antara pantang pertama anda perlu elak ialah menggunakan sabun mandi untuk mencuci wajah. Dan yang kedua adalah mengenal pasti jenis kulit wajah anda sama ada berminyak, kering atau sebagainya.

CARA KENAL PASTI JENIS KULIT WAJAH

Terdapat empat jenis kulit wajah yang utama iaitu berminyak, kombinasi, kering dan normal. Jika anda ingin mengetahui yang mana satu jenis kulit anda perlu memerhatikan bagaimana reaksi kulit selepas melakukan cucian.

IKLAN
Pencuci Muka Sesuai Ikut Jenis Kulit Wajah, Jangan Pilih Sembarangan Kelak Rosak Teruk!
Image by Freepik

Perhatikan kulit anda selepas 20 ke 30 minit mencuci. Jika kulit anda berkilat dan berminyak, anda mempunyai jenis kulit berminyak. Jika kulit anda kering, tegang dan mengelupas, anda mempunyai jenis kulit kering.

Jika kulit anda berminyak hanya di zon T, anda mempunyai kulit kombinasi dan jika kulit anda tidak terlalu kering dan tidak terlalu berminyak pula bermaksud anda mempunyai jenis kulit normal.

Oleh itu faktor di atas perlu diberikan perhatian sebaiknya untuk memilih produk pencuci muka yang baik. Berikut MASKULIN kongsi jenis pencuci wajah yang sesuai mengikut jenis kulit.

BAGI KULIT WAJAH NORMAL

Jenis kulit yang seimbang secara umumnya dikenal pasti sebagai ‘normal’. Boleh dikatakan sepanjang hari atau kebiasaannya kulit anda tidak mengalami sebarang iritasi atau minyak. Anda bolehlah dikategorikan sebagai orang yang bernasib baik kerana dikurniakan kulit yang baik dan kebanyakan bahan akan sesuai dengan kulit anda.

IKLAN

Jika anda mempunyai jenis kulit ini, pembersih lembut adalah semua yang anda perlukan. Kami sangat mengesyorkan pencuci muka khusus ini yang sesuai untuk pembersihan dan penghidratan semasa dalam perjalanan.

BAGI KULIT WAJAH KERING

Buat anda yang memiliki jenis kulit kering, carilah pencuci wajah yang mengandungi bahan bersifat penghidratan seperti madu, asid hyaluronik, aloe vera dan gliserin. Jenis kulit kering juga cenderung sensitif jadi pastikan anda memilih produk semula jadi. Beberapa bahan yang menenangkan dan menyembuhkan seperti santan dan lavender juga boleh membantu dalam mengurangkan kerengsaan pada kulit sensitif.

Pencuci muka yang lembut dan berkhasiat ini diperkaya dengan rosemary dan santan, yang membantu dalam meningkatkan keanjalan dan menenangkan kulit yang meradang.

IKLAN
Pencuci Muka Sesuai Ikut Jenis Kulit Wajah, Jangan Pilih Sembarangan Kelak Rosak Teruk!
Image by wayhomestudio on Freepik

BAGI KULIT WAJAH BERMINYAK

Jenis kulit seperti ini agak ‘complicated’. Disebabkan itulah perlu berikan lebih perhatian. Jenis kulit seperti ini amat mudah berlakunya jerawat, bintik hitam dan pori-pori yang membesar. Lebih-lebih lagi jika kulit wajah dibiarkan kering dan berminyak begitu sahaja.

Gunakan pencuci muka boleh melembapkan kulit wajah. Itu apa yang anda perlukan. Pencuci wajah mengandungi bahan yang mampu mengawal minyak berlebihan seperti lemon dan tanah liat putih Amazon juga sangat baik. Bahan-bahan ini terkenal untuk menghilangkan minyak berlebihan dan kekotoran dari kulit anda, tanpa mengeringkannya. Pencarian anda untuk kulit matte berakhir dengan pencuci muka ini.

BAGI KULIT WAJAH KOMBINASI

Berurusan dengan kulit kombinasi juga cukup rumit. Ini kerana pada sesetengah bahagian wajah mungkin banyak berminyak. Manakala sebahagian yang pula ia lebih kering dan bertompok. Apa yang anda perlukan ialah pencuci muka seimbang yang lembut pada kulit serta bagus untuk membersihkan minyak berlebihan.

Pembersih detoks semula jadi ini sesuai untuk pembersihan harian yang lembut. Ia diperkaya dengan baking soda semula jadi, yang membantu dalam menghilangkan bintik hitam dan bintik putih, masalah biasa untuk kulit berminyak serta kombinasi.

Semoga perkongsian ini boleh membantu anda mencari pencuci wajah yang benar-benar terbaik dan sesuai! Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI