Antara mahu atau tidak.

Itu sahaja sebenarnya yang menjadi pemisah kepada seorang lelaki untuk tampil kemas bak the true gentlemen atau selekeh. Pengayaan atau fesyen itu penting namun jika penjagaan diri sahaja sudah gagal bermakna anda tidak ada kesungguhan untuk tampil kemas.

Pada zaman kini grooming dan penjagaan kulit bukan lagi satu perihal yang eksklusif untuk wanita sahaja. Lelaki moden berkerjaya dalam bidan profesional harus sentiasa peka dengan penjagaan diri. Ia harus seimbang. Penampilan dan penjagaan diri.

Menjadi The True Gentlemen Tidak Perlu Banyak Kos & Mudah Dilakukan

Tiada guna juga jika penampilan kemas dengan pakaian menarik tapi bau badan yang boleh membuatkan orang lain menutup hidung.

Jika anda ingin menjadi ‘the true gentlemen’ ikuti beberapa perkongsian MASKULIN di bawah.

IKLAN

GUNA DEODORAN

Percaya atau tidak terdapat ramai lelaki yang tidak gemar menggunakan deodoran atau anti perspirant. Mungkin ada sahaja alasan yang mereka berikan. Sebagai lelaki kita sebenarnya akan mengeluarkan peluh yang banyak dan itu akan menyebabkan badan berbau.

Menjadi The True Gentlemen Tidak Perlu Banyak Kos & Mudah Dilakukan

Anda juga perlu pandai bezakan antara deodoran dan antiperspirant.

  • Deodoran – melindungi anda dari bau busuk yang dihasilkan oleh peluh dan bakteria di bawah ketiak
  • Antiperspirant – mengandungi bahan yang mengurangkan peluh keluar dari kelenjar peluh

SENTIASA POTONG KUKU

Bukan sukar pun untuk kita lakukan sebenarnya. Apa kata sebelum pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, anda potong kuku terlebih dahulu. Lakukan setiap minggu dan jadikannya seagai rutin. Pasti kuku akan sentiasa pendek dan terjaga rapi.

IKLAN

TRIM BULU HIDUNG DAN TELINGA

Menjadi The True Gentlemen Tidak Perlu Banyak Kos & Mudah Dilakukan

Wajah adalah poin utama yang diperhatikan oleh sesiapa sahaja yang berkomunikasi dengan kita. Oleh itu ia perlu dijaga sebaiknya bagi memberikan persepsi yang baik. Jika bulu hidung mengurai manja keluar ia pasti kelihatan agak menggelikan. Trim atau potonglah buku hidung atau telinga agar ia tidak terlalu panjang.

JAGA BAU MULUT

Menjadi The True Gentlemen Tidak Perlu Banyak Kos & Mudah Dilakukan

Sesetengah orang berdepan dengan masalah ini tapi tidak menyedarinya. Iylah, bau nafas sendiri memang suka runtuk kita rasa sendiri kerana sudah biasa. Makanan yang terlekat di antara celahan gigi boleh menjadi punca utama mulut berbau.

IKLAN

Amalkan berus gigi sebanyak 2 atau 3 kali sehari. Termasuklah jika anda berada di pejabat. Atau anda boleh menggunakan gula-gula getah berpudina untuk mengawal baunya.

RAMBUT DAN JAMBANG

Menjadi The True Gentlemen Tidak Perlu Banyak Kos & Mudah Dilakukan

Ingin berambut panjang? Tidak salah sama sekali. Namun biarlah ia kemas dan dipotong atau trim dengan rapi, Begitu juga dengan jambang atau janggut. Usah biarkan ia tumbuh berselirat di atas wajah anda. Selain itu anda perlu cuci rambut dan jambang dengan kerap.

Jika anda mencari produk grooming lelaki yang murah dan berpatutan, boleh dapatkannya di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI