Food photo created by wayhomestudio - www.freepik.com

Sehingga tarikh hari ini, kira-kira 18 juta penduduk di Malaysia telah mendaftar untuk mendapatkan vaksinasi COVID-19. Ia merupakan satu angka yang cukup memberangsangkan dalam usaha kerajaan dan kita semua untuk keluar dari kemelut pandemik yang berpanjangan ini.

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang diselaraskan oleh Jawatankuasa Kahas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Coid-19 (JKJAV) juga menyaksikan jumlah pemberian dos vaksin meningkat dengan cukup mendadak dalam tempoh beberapa minggu yang lalu.

Ia memberikan satu petanda positif dalam usaha negara kita mencapai imuniti kelompok. Dengan kadar kes harian yang cukup tinggi pada masa sekarang, kita tiada jalan keluar lain melainkan mendapatkan vaksin dan mencapai imuniti kelompok secepat mungkin.

Jumlah pemberian dos pertama dan kedua kini sudah melebihi 12 juta dan ia dijangka akan terus meningkat kepada angka yang lebih baik.

IKLAN
Penerima Dos Lengkap Mungkin Dapat ‘Dine-In’ Di Restoran & Kelonggaran Perjalanan
Food photo created by freepic.diller – www.freepik.com

MENILAI SEMULA

Dengan peningkatan pemberian suntikan vaksin yang cukup positif, Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Mahiaddin bin Md Yasin telah memberi cadangan kepada pihak jawatankuasa pengurusan yang terlibat bagi menilai semula kelonggaran kepada penerima dua dos suntikan vaksin.

Penerima Dos Lengkap Mungkin Dapat ‘Dine-In’ Di Restoran & Kelonggaran Perjalanan
Foto: Sinar Harian

Dalam cadangan yang dimaklumkan oleh beliau, kelonggaran yang bakal diberikan kepada pene.rima dua dos suntikan ialah kelonggaran perjalanan serta kebenaran untuk makan di restoran atau ‘dine’in’.

Memetik temubual RTM, Perdana Menteri berkata ia petanda menujukkan bahawa sementara menguruskan wabak Covid-19, kehidupan rakyat sedikit demi sedikit boleh kembali seperti masa yang lepas.

IKLAN

Ia mungkin satu petanda positif dalam usaha kita kembali seperti sedia kala dan mungkin boleh memberikan doronagn kepada mereka yang mungkin masih belum mendaftar untuk mendapatkan vaksin.

IKLAN

Walau bagaimanapaun sehingga kini masih belum ada sebarang pengumuman atau keputudan rasmi daripada Majlis Keselematan Negara mengenai perkara ini atau sebarang SOP berkait perkara di atas.

Semoga ini menjadi petanda untuk kita terus positif walaupun berdepan cabaran yang agak luar biasa hebatnya pada masa sekarang. Teruskan berjuang rakan-rakan sekalian.

Kita jaga kita!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI