Tak dapat dinafikan, Waze merupakan aplikasi navigasi GPS yang paling popular di Malaysia dan banyak negara di peringkat antarabangsa.

Populariti Waze di negara kita seumpananya telah mewujudkan istilah ‘Waze’ untuk mencari arah di kalangan pemandu tempatan. Ia seolah menjadi seperti Google yang dirujuk untuk mencari apa-apa jua maklumat. Waze pula untuk mencari lokasi atau penunjuk arah jalan paling cepat atau terdekat.

Pengguna Waze Kini Boleh Guna Google Assistant, Navigasi Arahan Suara Lebih Lancar
Amaran biasa jika anda menggunakan Waze ketika memandu.

BACA: Cara Nak Setting Aplikasi Waze, Elak Masuk Jalan Merepek!

IKLAN

Menyedari populariti tersebut, Google telah mengambilpendkatand engan mengintegrasikan Google Assistant bersama aplikasi Waze. Menurut kenyataan media daripada Google, program tersebut boleh membantu pemandu menggunakan Waze menerusi telefon pintar Android bermula pada 10 Jun lalu di Amerika Syarikat.

KEMUDAHAN HEBAT

Pengguna Waze Kini Boleh Guna Google Assistant, Navigasi Arahan Suara Lebih Lancar

IKLAN

Dengan komuniti pengguna aplikasi Waze yang sangat ramai ia telah mewujudkan koleksi data yang sangat banyak untuk membantu sesiapa sahaja yang menggunakan Waze. Dengan bantuan Google Assistant, pemandu kini boleh melakukan navigasi lain seperti muzik, podcast, mesej dan melakukan panggilan telefon tanpa perlu keluar dari aplikasi Waze.

Selain itu, pengguna juga boleh mengaksis dan menghantar perkongsian maklumat trafik dengan hanya menggunakan arahan suara. Dengan hanya berkata ‘Hey Google, report traffic’ atau ‘Hey Google, avoid tolls’, navigasi Waze dapat dilakukan dengan mudah.

IKLAN

Secara tak langsung ia boleh meningkatkan faktor keselamatran pemandu ketika memandu tanpa perlu memandang ke arah skrin teelfon pintar untuk mengkakses aplikasi tersebut. Sama-sama kita tunggu untuk lihat dan cuba sendiri teknologi ini dalam masa yang terdekat.

Sumber: Google

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI