Siapa yang tak nak kulit yang sentiasa kelihatan muda walaupun usia dah mencecah 40an dan ke atas? Namun, bukan mudah untuk maintain dan pastikan kulit wajah anti-kedut apabila usia semakin bertambah.

Pemakanan yang tidak sihat ditambah pula dengan cuaca yang panas, mula la ada garisan yang tidak diingini pada kulit malah ada yang sudah menampakkan kedut di sana sini.

Jadi, bagaimana nak atasi kulit kering dan cepat berkedut?

Lebihkan makan ikan

Penjagaan Kulit Wajah Supaya Nampak Segar & Muda, Salah Satunya Guna Serum
Background photo created by bublikhaus – www.freepik.com

Banyakkan makan ikan. Lebih-lebih lagi ikan salmon kerana kaya dengan sumber asid lemak Omega 3 yang membantu keanjalan kulit sekali gus mengelakkan kedutan pada kulit.

Amalkan soya

Elok diambil melalui pemakanan atau pun produk penjagaan diri kerana ia merawat kulit yang rosak akibat sinaran matahari terik.

Tukar kopi atau teh kepada koko

Penjagaan Kulit Wajah Supaya Nampak Segar & Muda, Salah Satunya Guna Serum
Background photo created by Dragana_Gordic – www.freepik.com

Mengandungi antioksidan, koko membantu pengaliran darah dalam badan dan mengatasi masalah kurang air sekali gus menjadikan kulit sentiasa lembap.

IKLAN

Elak ‘tarik‘ kulit secara paksaan

Misalnya mengecilkan mata apabila memandang objek jauh. Tanpa kita sedar, kulit di tepi dan bawah mata ditarik dengan paksa dan apabila kerap dilakukan, terjadinya kedutan. Jika anda mengalami masalah mata, jumpa doktor atau dapatkan kaca mata.

Guna produk mengandungi AHA dan Vitamin C

Asid semula jadi ini membuang sel-sel mati pada lapisan luar kulit, mengurangkan garis halus dan kedutan kulit terutamanya di bahagian bawah mata manakala vitamin C melindungi kulit daripada sinaran UVA serta UVB.HA dan Vitamin C.

Minum air kosong

Bukan sahaja ia bagus untuk diet, malah air kosong ini juga dapat membantu untuk memastikan kulit terutamanya di bahagaian wajah lebih anjal dan anti-kedut. Sumber terbaik agen pelembap kulit. Amalkan minum air dengan banyak dalam satu hari.

IKLAN

Menggunakan serum

Ya, menggunakan serum adalah sangat baik untuk menguatkan kulit wajah. Di antara serum yang menjadi oilihan MASKULIN ialah dari jenama Drunk Elephant. Serum terbarunya Protini Powerpeptide Resurf Serum sesuai digunakan pada waktu pagi dan juga malam. Ia menggabungkan formulasi istimewa dari tumbuhan yang mampi membantu kulit wajah menjadi lebih bertona, kuat dan juga anjal.

Penjagaan Kulit Wajah Supaya Nampak Segar & Muda, Salah Satunya Guna Serum

Gabungan daripada 11 ultra-concentrated peptides, Protini Powerpeptide Resurf Serum yang digunakan secara rutin mampu menjadi kulit jadi plump, memperbaiki kulit rosak dan juga ketidak samarataan tona kulit.

IKLAN

Penjagaan Kulit Wajah Supaya Nampak Segar & Muda, Salah Satunya Guna Serum

Lebih menarik lagi, serum ini diformulasikan dengan kadar pH ideal iaitu 3.3. Ia juga bebas dari sebarang kandungan minyak essentials, silikon dan juga sebarang haruman. Dan juga bersifar vegan dan tidak terlibat dalam sebarang ujian ke atas haiwan.

Ia boleh didapati di Sephora.my.

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk dapatkan update terkini tentang lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI