Car photo created by senivpetro - www.freepik.com

Seperti mana yang kita semua sedia maklum, tayar merupakan salah satu komponen paling penting dalam memastikan kereta dapat bergeral dengan selamat. Disebabkan itulah kita tidak boleh ambil mudah dan sambal lewa tentang keadaan kondisi tayar sepanjang masa..

Setiap tahun banyak kejadian kemalangan berlaku akibat daripada kerosakan pada tayar. Kegagalan tayar berfungsi dengan baik ketika pemanduan boleh menyebabkan kereta hilang kawalan.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 5 perkara penting dalam penjagaan tayar.

Tekanan Angin Cukup

Salah satu tip untuk menjaga tayar adalah pastikan tekanan angin tayar anda cukup dan tidak kurang mahupun terlebih.

IKLAN

Tayar yang kurang tekanan angin akan menyebabakan kenderaan anda menggunakan petrol yang berlebihan.

Sebelum cucuk pam angin, periksa dahulu berapa tekanan angin yang diperlukan. Selalunya ia aka nada si sisi pinta sebelah pemandu. Jangan terus cucuk angin dan membuat andaian sendiri. Bimbang jika anda akan terlebih pam.

IKLAN
Perkara Penting Dalam Penjagaan Tayar, Lakukan Lima Langkah Ini Kereta Sentiasa Selamat Dipandu
Car photo created by prostooleh – www.freepik.com

Elak Beli Tayar Second Hand

Andai kata anda ada duit lebih, elakan daripada membeli tayar ‘second hand’. Kerana bimbang kualiti tayar terjejas. Tetapi andai kata anda memang tiada pilihan lain dan terpaksa beli yang second hand pastikan kualitinya betul-betul berbaloi.

Rotating Tayar Setiap 10,000 kilometer

Proses tukar posisi tayar biasanya dilakikan sekirannya anda sudah mencapai 10,000km sekali. Malah bergantung pada kondisi tayar anda. Ini kerana, kereta anda menerima tekanan yang berbeza ketika pemanduan. Jadi tayar akan haus tidak sekata.

IKLAN

Alignment Dari Semasa Ke Semasa

Alignment tayar kereta adalah untuk mengurangkan kehausan tayar dan meningkatkan kawalan serta keselesaan pemanduaan. Sebaiknya lalukan jajaran tayar jika anda telanggar sesutau objek atau lubang di atas jalan lalu terasa berbeza bila anda memandu. Malah, jika anda anda memandu stereng bergegar sehingga menganggu kualiti pemanduaan.

Perkara Penting Dalam Penjagaan Tayar, Lakukan Lima Langkah Ini Kereta Sentiasa Selamat Dipandu
Car photo created by senivpetro – www.freepik.com

Melakukan Wheel Balancing Setiap Kali Tukar Tayar

Jika anda tukar ganti tayar baru pasti anda akan lakukan balancing. Jika tidak, kenderaan anda pasti akan tidak stabil atau bergegar. Untuk membuat imbagan mekanik akan menggunkan mesik imbangan khusus.

https://www.youtube.com/watch?v=0_6WNfiCFbE

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI