House model and coin money on table for finance and banking concept.

Proses membeli rumah memanglah memerlukan masa yang agak lama dan planning yang konsisten. Tetapi andai kata anda masih tiada sebarang perancangan untuk membeli rumah di usia begini, mungkin anda perlu risau!

Tetapi tak menjadi masalah, masih belum terlambat lagi untuk anda ikuti beberapa tip ini. Ini dia cara-cara untuk anda pasang strategi dan beli rumah.

  1. Wujudkan kesedaran

Kesedaran tentang pemilikan hartanah sepatutnya bermula sejak tahun pertama di universiti. Jika anda lambat sedar, lambat laun akan merugikan diri. Bayangkan adakah anda mahu selamanya duduk di rumah sewa atau kuartes kerajaan sahaja?

  1. Simpan duit deposit rumah

Benda paling utama adalah jangan lupa wujudkan tabung simpanan deposit rumah. Cari jalan untuk simpan wang di dalam tabung tersebut. Elakkan diri dari menggunakan gajet mahal seperti iphone dan sebagainya jika anda tiada wang lebih.

IKLAN
  1. Altenatif Buat ASB Financing

Jalan altenatif yang lain, buka akaun Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk beranakkan duit simpanan. Jika anda masih belum punyai gaji yang tetap, setahun pertama bayar ansuran bulanan seperti biasa. Selepas dah ada kerja tetap dan gaji yang ‘masyuk’ barulah anda rolling menggunakan dividen.

  1. Elakkan mengambil kad kredit

Jangan jeratkkan diri dari mengambil kad kredit atau pijaman peribadi. Keadaan ini akan lebih merugikan anda kerana setiap bulan anda perlu membayar semula wang yang dipijam atau digunakan.

IKLAN

Perlu Ada Kesedaran Dari Awal & Jangan Terpancing Dengan Kad Kredit, Baru Boleh Beli Rumah!

  1. Dalami ilmu hartanah & stalk support group

Carilah ilmu hartanah yang bersesuaian, lagi cepat kita belajar dan faham lagi cepatlah proses beli-rumah dijalankan.

IKLAN
  1. Carilah Kerja Tetap

Jika anda masih berkerja sambilan, cuba cari kerja yang stabil dan tetap. Ini untuk mempercepatkan proses bank anda. Ini kerana, jika anda masih berkerja sambilan atau tidak stabil, anda akan dikategorikan sebagai pemohon yang bersikio tinggi.

  1. Ambil SKIM rumah yang ada

Sekarang ini banyak SKIM perumahan yang ada seperti SKIM Rumah Pertamaku dan Perumahan Belia. Kerajaan banyak menyediakan ruang untuk orang ramai terutamanya belia membeli rumah. Jadi ambillah SKIM yang sedia ada untuk memudahkan anda mendapatkan rumah.

  1. Beli rumah ikut kemampuan diri

Jika gaji anda bermula dengan RM2,500 besar kemungkinan anda akan dapat beli rumah pertama dengan harga RM150,000. Beli rumah ikut kemampuan diri dan anda juga subsale. Tangguhkan dahulu rumah impian anda dan belilah rumah pelaburan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI