Bagi mendapatkan kecergasan badan yang baik serta mendapatkan bentuk fizikal yang sasa faktor pemakanan juga sangat penting selain rutin atau rejim senaman yang berdisiplin tinggi.

Salah satu sumber makanan yang cukup signifikan ialah protein. Ia boleh diperolehi dengan pengambilan makanan seperti ikan, telur, ayam, daging dan juga produk tenusu. Selain itu salah satu produk yang cukup popular di kalangan penggiat aktiviti sukan dan kecergasan ialah protein bar.

Protein Bar, Sejauh Manakah Ia Baik Untuk Kita & Apa Kelebihan Serta Kekurangannya
Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Protein bar merupakan makanan atau snek yang cukup popular untuk menambah diet anda. Sama ada anda menggunakannya sebagai alternatif snek yang sihat atau anda menggunakannnya sebagai sumber tenaga selepas bersenam, mereka menjadi sebahagian besar dunia kecergasan.

Dan kebiasaannya protein bar sangat tinggi dengan kandungan protein lebih tinggi berbanding lemak dan karbohidrat. Proteib bar direka untuk dimakan selepas bersenam, apabila badan anda kekurangan glukosa dan memerlukan protein untuk membantu pemulihan.

Di samping itu, ia bertujuan untuk digunakan sebagai alternatif snek yang sihat semasa dalam perjalanan di mana ramai berpendapat ia lebih baik berbanding coklat bar atau snek konvensional.

Protein bar juga boleh menjadi sumber yang baik untuk meningkatkan pengambilan protein harian anda. Akan tetapi sangat penting untuk anda agar lebih peka dan berhati-hati dengan kandungan kalori dan gula.

Kadangkala, adalah lebih baik untuk mendapatkan protein anda daripada makanan semula jadi seperti daging tanpa lemak, ayam, telur, kacang dan biji dan kekacang.

IKLAN

BOLEH TINGKATKAN BERAT BADAN?

Apabila membicarakan tentang perihal pemakanan atau jenis makanan pastinya tidak dapat lari dari topik berat badan. Bercakap tentang mitos penurunan berat badan dan penambahan berat badan, sukar untuk memisahkan fakta daripada fiksyen.

Anda hanya akan benar-benar menambah berat badan jika anda makan lebih banyak kalori daripada yang anda bakar dalam sehari.

Oleh itu satu perkara anda perlu tekankan ialah protein bar hanya akan membuatkan anda bertambah berat jika mereka mengambil pengambilan kalori harian anda melebihi had.

Walau bagaimanapun terdapat juga kemungkinan bahawa jika pengambilan protein bar tidak dikawal atau diambil dengan baik ia berpotensi menjadi salah satu penyebab berat badan meningkat.

IKLAN

Protein Bar, Sejauh Manakah Ia Baik Untuk Kita & Apa Kelebihan Serta Kekurangannya

Oleh itu salah sati perkara penting perlu anda lakukan ialah sentiasa semak label semasa membeli protein bar.

Ia bukan sahaja untuk oeriksa jumlah kalori yang terkandung di dalamnya, tetapi juga berapa banyak gula. Apa yang anda fikirkan hanyalah snek yang tidak bersalah dan sihat boleh mengandungi lebih 300 kalori dengan mudah.

MEMILIH PROTEIN BAR TERBAIK

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimanakah caranya untuk memilih atau mencari protein bar yang benar-benar baik. Untuk mencari protein bar yang baik pertama sekali kena tahu matlamat atau objektif pengambilannya buat anda.

IKLAN

Apabila anda dalam kecergasan atau penurunan berat badan, adalah sangat penting untuk menetapkan matlamat kecergasan supaya anda boleh menjejaki kemajuan anda dan mempunyai sesuatu untuk difokuskan. Sebaik sahaja anda mengetahui matlamat anda, anda akan dapat memutuskan apakah proetin bar yang terbaik.

Beberapa jenis protein bar dihasilkan untuk meningkatkan jisim bagi mereka yang ingin membina banyak otot. Bar ini akan mengandungi jumlah karbohidrat yang tinggi serta protein dan jumlah kalori yang tinggi bagi mereka yang ‘bulking’ pada diet kalori tinggi.

Di hujung spektrum yang lain terdapat juga protein bar bersifat lebih ‘diet’ dengan kandungan sedikit karbohidrat dan jumlah kalori yang rendah tetapi dalam masa yang sama ada banyak protein. Ia merupakan pilihan yang baik buat mereka yang cuba menurunkan berat badan.

Akhir sekali, salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan semasa memutuskan sama ada bar protein sesuai untuk anda ialah rasa dan tekstur. Sesetengah bar protein sangat padat dengan tekstur yang kenyal, manakala sesetengahnya direka untuk meniru bar coklat konvensional dengan rasa dekaden dan salutan coklat.

Semoga perkongsian ini boleh membantu anda di masa akan datang!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI