Image by Freepik

Semalam merupakan Hari Kesihatan Mental Sedunia di mana ia membawa kepada kesedaran dan juga sokongan kepada mereka yang berdepan masalah ini.

Dari segi definisinya kesihatan mental merujuk kepada keadaan kesejahteraan emosi, psikologi, dan sosial seseorang individu.

Ia melibatkan bagaimana seseorang berfikir, merasa, dan bertindak apabila berhadapan dengan kehidupan seharian. Kesihatan mental juga membantu menentukan bagaimana kita mengendalikan tekanan, berhubung dengan orang lain, membuat pilihan, dan membuat keputusan.

Kesihatan mental bukan hanya ketiadaan gangguan mental. Ia melibatkan kemampuan seseorang untuk menikmati kehidupan, mencapai keseimbangan antara aktiviti kehidupan dan usaha untuk mencapai ketahanan psikologi, serta berfungsi dengan baik secara sosial dan bekerja dengan produktif.

Punca Kebanyakan Lelaki ‘In Denial’ Walhal Berdepan Masalah Kesihatan Mental
Image by Freepik

Gangguan kesihatan mental boleh mempengaruhi pemikiran, perasaan, dan tindakan seseorang. Contoh-contoh gangguan kesihatan mental termasuk kemurungan, kebimbangan, gangguan makan, dan gangguan adiktif.

Penting untuk memahami bahawa kesihatan mental adalah sebahagian penting dari kesihatan keseluruhan seseorang individu. Memelihara kesihatan mental memerlukan usaha berterusan, pemahaman diri, dan sokongan dari orang sekeliling.

IKLAN

Dan perkara ini sebenarnya banyak berlaku di kalangan lelaki. Namun di atas beberapa faktor kebanyakan lelaki seakan tidak tahu atau berada dalam penafian bahawa mereka ada isu kesihatan mental. Kenapa perkara ini boleh berlaku?

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa sebab mengapa lelaki sukar untuk tampil ke hadapan bagi menghadapi masalah ini.

Norma Sosial dan Budaya

Tidak dinafikan di dalam banyak masyarakat termasuk di Malaysia, lelaki seringkali dilihat sebagai tunjang kekuatan dan ketabahan.

Oleh itu, mereka mungkin merasa malu atau lemah untuk mengakui bahawa mereka memerlukan bantuan atau sedang mengalami masalah kesihatan mental.

IKLAN

Takut Dihakimi

Kebanyakan lelaki mempunyai rasa takut bahawa mereka akan dihakimi oleh masyarakat atau rakan-rakan mereka jika mereka mengakui bahawa mereka memerlukan bantuan. Ini boleh menyebabkan mereka memilih untuk menyembunyikan perasaan mereka dan tidak mencari bantuan.

Punca Kebanyakan Lelaki ‘In Denial’ Walhal Berdepan Masalah Kesihatan Mental
Image by Freepik

Kurang Kesedaran

Kesedaran mengenai kesihatan mental di kalangan lelaki mungkin agak berkurangan berbanding dengan wanita.

Oleh sebab itu, lelaki mungkin tidak sedar tanda-tanda awal masalah kesihatan mental berlaku kepada mereka atau bagaimana untuk mendapatkan bantuan segera.

Cara Atasi Masalah

Lelaki cenderung untuk mencari cara alternatif untuk mengatasi masalah kesihatan mental. Salah satunya seperti melibatkan diri dalam aktiviti sukan.

IKLAN

Atau lebih teruk mula terjerumus dengan substans terlarang atau alkohol yang bukan sahaja tidak berkesan malah boleh memburukkan lagi keadaan.

Kurangnya Sumber

Di beberapa tempat, sumber untuk kesihatan mental yang khusus untuk lelaki mungkin kurang atau tidak dikenali dengan baik, yang membuatkan lelaki merasa kesulitan untuk mendapatkan bantuan yang sesuai.

Jadi amat penting untuk kita semua terutamanya golongan lelaki meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mental di kalangan lelaki dan memberi sokongan kepada mereka yang memerlukannya. Kesihatan mental adalah sama pentingnya dengan kesihatan fizikal, dan tiada siapa pun harus merasa malu untuk mencari bantuan.

Ingat, mencari pertolongan itu bukanlah satu kelemahan tetapi ia adalah kekuatan yang luar biasa untuk keluar dari belenggu masalah kesihatan mental.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI