Nama-nama besar filem aksi Hollywood seperti Jason Statham, Chris Evas, Chris Hemsworth dan ramai lagi memiliki bentuk badan yang cukup diimpikan oleh ramai lelaki. Namun ramai tidak tahu bahawa usaha di senalik tabir telah dilakukan oleh mereka untuk mendapatkan ‘badan sado’ untuk menjiwai karakter di dalam filem.

Antara senaman atau workout yang sering menjadi rutin utama mereka ialah di bahagian belakang dan juga dada. Dengan disiplin yang tinggi serta latihan yang keras mereka mampu mengubah bentuk badan dalam masa yang singkat.

Rahsia Aktor Hollywood Miliki ‘Badan Sado’, Ini Rupanya Rutin Workout Mereka

Jadi apakah rahsia mereka? MASKULIN ingin kongsikan beberapa rutin yang kami percaya dilakukan oleh mereka untuk mendapatkan dada yang bidang dan otot belakang yang mantap. Dan senaman tersebut ialah beberapa teknik push up!

Berikut 5 senaman utama push up yang anda juga boleh lakukan sama ada di rumah atau di gym.

IKLAN

1. Wide grip push-ups

Trik pertama dapatkan otot dada bidang adalah melakukan gerakan wide grip push-ups secara rutin. Gerakan yang memfokuskan latihan pada keseluruhan otot dada ini mampu dilakukan dengan cara memposisikan badan seperti akan melakukan push-ups biasa. Kemudian gerakkan telapak tangan ke arah tepi hingga lebih lebar dari bahu.

2. Clap push-ups

Gerakan ini bukan sahaja boleh jadikan menjadikan dada nampak bidang, ia juga membantu menambahkan otot lengan. Untuk melakukan gerakan ini, mulai dengan posisi push-ups seperti biasa. Ketika tubuh berada pada posisi push, lakukan ups dengan tekanan kuat ke lantai sehingga tangan terlepas dari lantai, lalu tepukan tangan sebelum kembali pada posisi asal.

IKLAN

3. Spiderman push-ups

Tidak hanya pada dada bidang, gerakan push-ups ini jika dilakukan secara rutin mampu menjadikan otot perut terbentuk dengan rapi. Posisikan tubuh dalam struktur push-ups seperti biasa. Ketika anda berada pada posisi push, bengkokkan sebelah kaki ke tepi perut sehingga lutut sejajar dengan paha. Lakukan gerakan ini secara rutin dengan 30 kiraan untuk permulaan. Anda boleh lakukan 100 kiraan bagi yang sudah pro.

4. Knee push-ups

Jika anda inginkan dada bidang tanpa perlu ke gym, lakukan gerakan push-ups ini secara rutin. Gerakan ini turut membantu pembentukan otot perut. Mulakan dengan gerakan push-ups seperti biasa. Ketika anda berada dalam posisi push, bengkokkan lutut hingga mendekati dada.

IKLAN

5. Single leg raised push-ups

Terakhir adalah gerakan single leg raised push-ups. Gerakan ini membantu anda membentuk dada dan otot di bahagian atas tubuh dengan baik tanpa perlu ke gym.

Cara melakukan gerakan ini sangat mudah. Posisikan tubuh anda seperti anda melakukan push-ups normal. Setelah itu, lakukan push-ups sambil sebelah kaki diangkat ke atas. Lakukan gerakan ini secara rutin setiap hari agar anda mendapatkan otot dada tegap.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video workout menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=o_LVP-zNJgc&t=6s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI