Lelaki harus menumpukan perhatian pada cara pencukuran dan penjagaan wajah. Jambang, misai dan kumis mencerminkan keperibadian seorang lelaki.

Hal ini kerana untuk tampil menarik, seorang lelaki harus bijak menggunakan pisau cukur dengan baik. Berikut merupakan tip dan saranan dari MASKULIN untuk anda mencukur dengan baik.

Bersihkan wajah

Rahsia Bersihkan Wajah & Pemilihan Pisau Cukur Yang Tepat Buat Lelaki

Jika anda terlalu malas untuk membasuh muka dengan pencuci muka, anda hanya perlu basuh muka anda dengan air suam saja.

Kulit muka anda lebih bersedia untuk menerima perubahan jika anda tidak terburu-buru dalam mencukur. Dalam pada masa yang sama, pembersih muka dan air suam boleh menghindari wajah anda dari kusam dan rosak. Jadi, jangan ambil mudah dengan bahagian muka ini.

Cara mencukur

Rahsia Bersihkan Wajah & Pemilihan Pisau Cukur Yang Tepat Buat Lelaki

IKLAN

Mulakan mencukur dari bahagian rahang, leher dan pipi. Bahagian ini menjadi keutamaan atas beberapa sebab.

Salah satunya ia dapat mengelakkan kulit anda dari terluka. Wajah yang penuh dengan luka dan berparut, merosakkan penampilan. Jadi harus diambil perhatian lebih.

Kumis dan janggut perlu mendapat perhatian khusus kerana anda mungkin ingin mengikut pola dan gaya yang ada inginkan. Cukur satu arah dengan tumbuhnya anak rambut. Tarik pisau cukur dengan jalur searah supaya kulit anda tidak luka. Hati-hati dalam mencukur.

IKLAN

Pilih pisau cukur yang bagus

Rahsia Bersihkan Wajah & Pemilihan Pisau Cukur Yang Tepat Buat Lelaki
Pencukur elektrik mudah digunakan dan menjimatkan masa, dan memerlukan kurang penyediaan daripada pencukur tradisional, dan sedikit lebih lembut bagi kulit sensitif.

Walau bagaimanapun, untuk beberapa jenis rambut, alat cukur elektrik cenderung untuk meninggalkan keputusan yang tidak rata atau sisa pada wajah.

Kerana itu, pisau cukur tradisional berfungsi dengan baik pada semua jenis kulit dan untuk semua jenis rambut.

IKLAN

Kepada anda yang mengalami masalah berterusan apabila bercukur, boleh menggunakan pisau cukur yang direka khas, biasanya dipasarkan untuk lelaki yang mempunyai rambut kasar.

Kuncinya adalah pisau cukur tidak boleh dipotong terlalu dekat, jadi rambut tidak tumbuh ke dalam kulit. Penggunaan cecair pra-dicukur atau serbuk khas, dan penjagaan selepas mencukur pada pencukur juga boleh membantu.

Jika anda mempunyai jerawat dan perlu mencukur kawasan tersebut, cuba gunakan pencukur elektrik dan pisau cukur yang mempunyai peranti keselamatan yang terletak pada pinggir bilah untuk menentukan keselesaan.

Jangan lupa subscribe dan follow YouTube dan TikTok MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI