Siapa ada adik? Siapa tak suka adik mereka sendiri? Sebagai seorang abang, sememangnya kita dididik untuk menjaga kebajikan keluarga. Ramai selebriti tak kira lelaki dan perempuan mempunyai adik atau kakak atau abang dalam industri yang sama. Menarik kan? Kadang-kadang mereka memengang watak adik-beradik dalam sesebuah karya atau musuh. Tapi masing-masing melakukan tugas dengan jayanya.

 

Ini antara beberapa selebriti yang mempunyai adik-beradik dalam satu industri

 

 

 

Ziana Zain & Anuar Zain

Siapa tak kenal dengan dua individu ini yang telah mula meapak dalam industri sejak zaman 80an lagi. Kedua-duanya mempunyai bakat dalam bidang nyanyian dan juga lakonan, masing-masing bersaing untuk rebut peluang menjadi artis yang berkaliber dalam Malaysia mahupun Asia. Vokal mereka yang tersendiri menjadikan mereka berdua ini mempunyai genre yang tersendiri dan peminat yang berbeza. Mereka ini tak pernah pulak bergaduh melibatkan media, mamun kalau dah adik-beradik pasti pernah bertikam lidah kan?

 

 

Uqasha Senrose & Nelydia Senrose

IKLAN

Si adik mula menapak dalam industri lakonan terlebih dahulu diikuti dengan kakak. Kalau kita tengok pada awalnya, Nelydia lebih pandai berlakon berbanding kakaknya. Namun setelah kini, mereka berdua mempunyai ciri yang tersendiri dan peminat yang tersendiri. Jika kita lihat di laman IG dua-dua selebriti ini pun kita nampak yang kedua-duanya saling support antara satu sama lain. Adik-beradik macam inilah yang kita mahukan.

 

 

Emma Maembong & Yaya Maembong & Chacha Maembong

 

Menerusi drama tempatan, Yaya seringkali menghiasi kaca tv, mana tidaknya yaya mempunyai gaya lakonan tersendiri dan berbakat besar. Setelah Emma memasuki dunia lakonan, bakat wanita berusia muda ini mula menjadi perhatian kerana seringkali dikaitkan dengan lakonan air mata. Disebalik wajah putih mulus yang cantik, Emma mempunyai ‘perangai’ yang unik dan sering menghiburkan kita. Ingat lagi tak 3 beradik antara Yaya, Emma dan Chacha dalam rancangan Astro Full House. Masa tu lah kita dapat saksikan gelagat mereka bertiga menjalani kehidupan sebagai adik beradik. Comel je.

IKLAN

 

 

Miller khan dan Isa Khan

 

Dua beradik ini merupakan anak Malaysia namun mereka bekerja sebagai pelakon dalam dua negara yang berbeza. Miller khan kini lebih popular di Indonesia menerusi sinetron yang pastinya mencuit hati mereka yang meminati drama dari Indonesia. Manakala Isa Khan pula kini sedang menempah nama di negara kelahiran Malaysia dalam bidang nyanyian dan lakonan. Tentulah mereka berdua ini sering bertengkar, adat adik-beradik lah kan. Isa Khan sendiri pernah menceritakan kepada Maskulin zaman kecilnya. Apa yang menariknya, ketika mereka masih kecil, mereka sudah mula minat dalam bidang lakonan dan seringkali meniru aksi-aksi dalam tv. Lucu betul adik-beradik ini.

 

Chirs and Liam Hemsworth

IKLAN

Dua pelakon Hollywood ni, kalau letak depan mata mesti susah nak buat pilihan kan? Dua beradik ini sememangnya akrab di luar media dan saling menyokong career masing-masing. Buat mereka yang tidak mengenali mereka berdua pasti confuse. Jangan confuse lah, dua-dua mempunyai personaliti yang berbeza.

 

Park Chanyeol dan Park Yoora

 

Kepada anda yang minat dengan kpop, pasti kenal dengan dua personaliti ini. Si adik merupakan seorang penyanyi kpop manakala si kakak merupakan penyampai berita. Masing-masing mempunyai career yang berbeza namun dalam satu industri. Kalau kita tengok telatah dua beradik ini di laman IG Park Chanyeol, pasti geli hati. Tambahan lagi, bila Chanyeol memberi surat bertulis kepada kakaknya sempena hari jadi si kakak. Walaupun tidak mengerti tulisanya, setelah diterjemahkan, memeng lucu. Adik-beradik ni tak kira tempat, negara dan agama, masing-masing melalui perkara yang sama

 

Macam filem yang bakal ditayangkan di Malaysia Brother of The Year yang mengisahkan dua beradik berbeza pendapat dan perangai tinggal di rumah yang sama. Filem ini sangat sesuai ditonton tak kira lapisan masyarakat kerana ia dekat dengan diri semua orang. Nak nak mereka yang bergelar abang dan mempunyai adik perempuan. Filem ini bukan saja lucu, malah ia juga diselitkan dengan elemen pengajaran dan pengakhiran ceritanya sila sediakan tisu sebalang! Filem Thai ini dibarisi oleh pelakon hebat Thailand iaitu Sunny Suwanemethanont, Urassaya Sperbund dan Nickhun (2PM).