Couple bed photo created by master1305 - www.freepik.com

Dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini anda pastinya sudah maklum bahawa cukup ramai orang yang mudah dijangkiti demam. Bukan sahaja bahaya COVID-19 malah beberapa jenis demam seperti influenza juga mencatatkan kes yang agak tinggi.

Tambahan pula dengan keadaan cuaca panas berpanjangan dan tidak menentu turut menjadi salah satu punca mengapa ramai orang mudah jatuh sakit.

Di antara kondisi yang cukup dirisaukan ialah bila berdepan demam panas. Secara asasanya, demam boleh berlaku apabila sesuatu yang luar biasa sedang berlaku dalam badan. Demam biasa tidak terlalu bahaya melainkan ia ia mencapai suhu sehingga 39.4°C atau lebih tinggi.

Di antara golongan yang paling terdedah risiko bahaya bila demam ialah bayi dan kanak-kanak. Peningkatan suhu badan juga boleh menjadi petanda bahawa berlaku jangkitan yang serius.

Tapi kita juga perlu ingat demam biasa atau ringan juga boleh berlaku bila suatu penyakit ringan muncul dalam badan. Disebabkan itulah jika demam anda perlu merawat dan cuba merendahkan suhu dengan secepat mungkin.

PUNCA BERLAKUNYA DEMAM

Terdapat beberapa punca utama mengapa kita boleh demam. Berikut merupakan beberapa punca utama;

 • Virus
 • Jangkitan bakteria
 • Strok haba
 • Selaran matahari yang melampau
 • Keadaan radang tertentu seperti artritis reumatoid – keradangan pada selaput sendi (synovium)
 • Tumor malignan
 • Sesetengah ubat-ubatan, seperti antibiotik dan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi atau sawan
 • Sesetengah imunisasi, seperti difteria, tetanus dan pertusis atau vaksin pneumokokal

KLASIFIKASI DEMAM

1. Suhu badan mempunyai julat yang besar.

Demam biasanya diakui sekiranya:

 • Suhu pada dubur adalah atau melebihi 37.5 – 38.3 °C (100–101 °F)
 • Suhu pada mulut (“oral”) adalah pada melebihi 37.2°C
 • Suhu pada ketiak (“axillary”) atau pada telinga (“otic”) adalah pada atau melebihi 37.2 °C (99.0 °F)

Bagi orang dewasa yang sihat, julat bagi suhu mulut adalah 33.2 – 38.2 °C (92 – 101 °F), bagi dubur adalah 34.4 – 37.8 °C (94 – 100 °F), bagi selaput tympanik adalah 35.4 – 37.8 °C (96 – 100 °F) dan bagi ketiak (“axillary”) ia adalah 35.5 – 37.0 °C (96 – 99 °F).5

IKLAN

Suhu badan mungkin meningkat selepas aktiviti berat tetapi ini tidak dianggap sebagai demam kerana titik set suhu badan adalah normal. Orang tua memiliki keupayaan yang kurang bagi menghasilkan haba badan, dengan itu suhu tahap rendah mungkin juga menunjukkanpenyakit umum yang serius.

2. Hiperpyrexia

Hiperpyrexia merupakan demam dengan suhu badan amat tinggi sama ada atau melebihi 41.5 °C (106.7 °F). Suhu tinggi sedemikian di anggap kecemasan perubatan kerana ia mungkin menunjukkan keadaan sebenar yang serius atau membawa kepada kesan sampingan yang besar.

Punca biasa adalah pendarahan otak (intracranial hemorrhage). Punca lain mungkin akibat sepsis, sindrom Kawasaki , sindrom maligan neuroleptik, kesan dadah, sindrom serotonin, dan jangkitan tiroid. Jangkitan merupakan punca biasa demam panas yang suhunya tinggi. Jangkitan yang dikaitkan dengan hiperpyrexia termasuk: roseola, rubeola dan jangkitan enteroviral.

Penyejukan agresif segera dengan suhu < 38.9 °C (102.0 °F) di dapati meningkatkan peluang terselamat. Hiperpyrexia berbeza dari hiperthermia daripada segi bagaimana suhu panas itu terjadi.

3. Hiperthermia

IKLAN

Hiperthermia berpunca daripada beberapa sebab termasuk heatstroke, sindrom maligan neuroleptik, hyperthermia maligan, perangsang seperti amphetamine dan kokain, tindak balas dadah idiosyncratic, dan sindrom serotonin.

Rawatan Awal Demam Panas, Kenali Simptom Berbeza Boleh Selamatkan Dari Komplikasi Lebih Parah
Sick man photo created by freepik – www.freepik.com

RAWATAN AWAL DEMAM

Demam adalah sebahagian daripada pertahanan badan terhadap jangkitan. Walaupun demam bukan penyakit, jika ia melebihi suhu 40 º C (104 º F), ia boleh menjadi sangat berbahaya. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan demam, tidak ada pilihan selain merawatnya di rumah. Berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya.

1. Mandi

Jika anda ingin merawat demam anda, rendamkan diri dalam tab mandi yang penuh dengan air sejuk. Air itu akan membantu menyejukkan kulit serta dapat menurunkan suhu badan.

2. Lapkan badan

Jika anda tidak berkeinginan untuk mandi, anda boleh menggunakan tuala lembap. Rendamkan tuala kecil dalam air sejuk dan sapukan ke seluruh badan atau letak kain di dahi anda untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh demam.

IKLAN

3. Menurunkan suhu bilik

Mengurangkan suhu bilik mungkin boleh membuatkan anda berasa lebih selesa dan juga membantu untuk mengurangkan suhu badan anda.

4. Keluarkan lapisan pakaian

Gabungan lapisan pakaian dan selimut memerangkap haba, menjadikan demam bertahan lebih lama daripada biasa. Pakai hanya beberapa lapisan pakaian dan hanya menggunakan selimut untuk tempoh seram sejuk.
Dapatkan banyak rehat. Badan anda adalah memerangi penyakit dan memerlukan banyak tenaga untuk pulih dengan sendirinya. menghadkan aktiviti dan berehat sebanyak mungkin.

5. Kekal terhidrat

Badan anda memerlukan banyak cecair untuk melawan penyakit di dalam badan anda, terutamanya jika anda berpuasa. Minum air dengan kerap sepanjang hari.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat dan kesihatan yang baik untuk anda.

Sumber: myhealth.com.my

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI