Buah-buahan menjadi antara sumber makanan penting yang sering dimakan ketika berdiet. Walaupun buah-buahan kaya dengan serat, ramai yang tidak tahu buah juga mengandungi sumber karbo.

Jadi sebelum anda ingin berdiet dan cepat kurus, pastikan anda mengambil jenis buah-buahan yang boleh dimakan. Malah nak makan buah-buahan pun ada waktu yang sesuai. Tak boleh makan ikut sesuka hati.

IKLAN

Nak tahu jenis buah-buahan apa yang elok dimakan dan waktu terbaik untuk anda ambil? Jom baca perkongsian Coach Fatin Najwa ini. Barulah diet yang anda buat itu lebih berkesan dan badan cepat kurus.

BACA: Amalkan 10 Jenis Buah-Buahan Ini Kalau Nak Badan Berotot Lebih Cepat & Mantap!

Buah-buahan yang sesuai untuk diet

Apa je buah yang boleh makan bila tengah diet ni? Betik boleh tak?

Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. Baca caption sampai habis k??

Buah ni bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu.. buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.

IKLAN

Buah apa yang terbaik?

Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.

BACA: 10 Cara Buat Air Detoks Buah-buahan Untuk Pecah Lemak, Buang Toksin & Awet Muda!

Waktu terbaik makan buah

Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori jadi kalau epal ke pisang ke pear ke jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.

Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet?

Apa itu Indeks Glikemik?

Indeks Glikemik atau Glycemic Index (GI) adalah sebuah indeks yang menunjukkan cepat atau lambatnya makanan dalam memengaruhi gula darah. Semakin cepat makanan meningkat gula darah, semakin tinggi pula indeks glikemiknya.

Menurut ADA, indeks glikemik suatu makanan ditentukan dengan angka di bawah ini.

1. Kurang dari 55: Rendah
2. 56-69: Sedang
3. 70 ke atas: Tinggi

BACA: Bagi Yang Diet, Buat Resipi Overnight Oat Buah-Buahan Ini Untuk Detoks Lemak Degil!

Buah-buahan dengan Indeks Glikemik rendah

1. Ceri (GI 20)

2. Limau Gedang (GI 25)

3. Pir (GI 38)

4. Epal (GI 39)

5. Plum (GI 40)

6. Strawberi (GI 41)

7. Pic (GI 42)

8. Anggur (GI 53)