Dalam tempoh seminggu kebekalangan ini isu melibatkan pemain badminton perseorangan nombor satu negara, Lee Zii Jia dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) cukup hangat diperkatakan.

Ia berikutan penguman Lee Zii Jia untuk mengundurkan diri dari BAM dan bergerak secara profesional. Kisah ini menjadi tular selepas BAM mengumumkan untuk tidak didaftarkan untuk mengambil dalam mana-mana pertandingan di bawah nama Malaysia selama dua tahun.

Perkara itu telah mendapat perhatian banyak pihak termasuklah Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Haji Azumu dan banyak pihak lagi. Rata-rata menggesa kedua-dua pihak untuk mencari jalan penyelesaian terbaik demi sukan badminton negara.

Hari ini, berita baik telah disampaikan oleh Lee Zii Jia menerusi hantarannya di laman media sosial di Facebook dan Instagram.

IKLAN

Menerusi perkongsian tersebut, Lee Zii Jia mengatakan dia telah bertemu mata dengan Presiden BAM, Tan Sri Norza Zakaria. Jelasnya lagi, BAM telah memberi restu untu dirinya bergelar sebagai pemain profesional.

IKLAN

“Saya berbesar hati untuk bertemu dengan Presiden BAM dan berbincang dari hati ke hati bersama-sama kedua-dua ibu bapa saya. Saya juga gembira kerana kami telah berjaya mencapai kata sepakat.

IKLAN
Restui Lee Zii Jia Jadi Pemain Profesional, BAM Dilihat Ambil Langkah Proaktif & Tepat
Foto: BAM

“Kejayaan saya pada masa lalu dan masa akan datang akan sentiasa menjadi sebahagian daripada produk Tan Sri Norza, BAM dan Malaysia. Selama-lamanya saya terhutang budi dan berterima kasih di atas didikan serta tunjuk ajar dari Tan Sri yang memberikan peluang untuk berbakti kepada negara tercinta.

“Saya juga berharap keputusan ini akan menyatukan rakyat Malaysia dan peminat badminton. Teruskan memberi sokongan kepada BAM dan negara tercinta yang bakat mereka dilahirkan oleh BAM. Kerana pada akhirnya kita semua adalah satu,” tambah Lee Zii Jia yang kini sedang mula melakukan persediaan menghadapi Asia Team Championship.

Tahniah dan selamat maju jaya buat Lee Zii Jia dan BAM di atas usaha anda semua memartabatkan sukan badminton di persada dunia!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI