Pelitup Muka Karangkraf Medicare Bukan Saja Diperakui Suci & Bersih, Tapi Layak Capai Gred ‘Medical’
Foto: NU Ideaktiv Sdn Bhd

Sebagai langkah untuk menyekat penularan wabak COVID-19, pelitup muka merupakan salah satu daripada langkah pencegahan yang diwajib ke atas setiap orang, selain mengamalkan penjarakan sosial dan amalan membasuh tangan.

Tidak dinafikan sejak penularan COVID-19, muncul pelbagai jenis pelitup muka di pasaran. Sebagai pengguna, kita haruslah bijak memilih pelitup muka yang bukan sahaja boleh menyekat kemasukan virus, sebaliknya menepati kualiti standard yang ditetapkan bagi mengelakkan berlakunya ketidakselesaan pada kulit wajah.

Menyedari betapa pentingnya faktor kebersihan dalam penyediaan pelitup muka ini, Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd (Karangkraf) menerusi anak syarikatnya Karangkraf Medicare telah mengambil inisiatif dengan melancarkan pelitup muka tiga lapis yang memenuhi standard perubatan antarabangsa, selain pembuatannya suci dan bersih.

Memandangkan pelitup muka menjadi satu kewajipan susulan ancaman COVID-19, Pengarah Urusan Kumpulan Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub terpanggil untuk menghasilkan pelitup muka ini sebagai satu usaha baharu Karangkraf dalam membantu masyarakat.

“Semasa PKP yang lalu, bila harga pelitup muka dijual dengan harga RM2 dan diturunkan ke RM1.50 saya terpanggil untuk buat sesuatu. Dengan adanya permintaan yang besar menyebabkan ramai orang menjual pelitup muka yang kurang kualiti dengan harga yang mahal.

“Maka terciptalah pelitup muka yang kita hasilkan sendiri dengan jaminan harga lebih murah dan paling penting, ia menepati kualiti standar yang boleh digunakan tanpa was-was,” ujar Datuk Dr Hussamuddin dalam sidang media pelancaran pelitup muka Karangkraf Medicare yang diadakan pagi tadi di Kumpulan Karangkraf.

IKLAN

6 kelebihan pelitup muka Karangkraf Medicare:

1. Pengeluaran Bumiputera

Dihasilkan oleh syarikat Bumiputera yang dipercayai dan terkenal dalam bidang pencetakan.

2. Bahan Mentah Yang BerKualiti

Pelitup muka ini menggunakan bahan mentah PP Non Woven yang diimport dari negara China, manakala bahagian tapisan tengah atau ‘melt blown’ diimport dari negara Jepun.

3. Tagline Suci dan Bersih

Menggunakan elemen ‘Suci dan Bersih’ sebagai langkah bagi memperkuatkan lagi jenama pelitup muka Karangkraf Medicare. Malah, Karangkraf Medicare diperakui mempunyai ruang pembuatan yang bersih (clean room) dan terjamin dari segi pembuatannya.

Pekerja akan disaring terlebih dahulu dan diwajibkan memakai sut perlindungan PPE sebelum memulakan operasi pembuatan pelitup muka Karangkraf Medicare.

IKLAN
Pelitup Muka Karangkraf Medicare Bukan Saja Diperakui Suci & Bersih, Tapi Capai Gred ‘Medical’
Foto: NU Ideaktiv Sdn Bhd

4. Menepati Standard Yang Ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

Pelitup muka Karangkraf setakat ini telah mencapai standard ujian parameter EN14683:2019. Ujian yang dijalankan oleh Eurofins Lab ini membuktikan pelitup muka Karangkraf Medicare mencapai tahap penapisan tinggi dengan BFE ≥98% dan PFE ≥95%, sekali gus melayakkan pelitup muka yang dihasilkan mencapai gred ‘MEDICAL’.

Pelitup muka ini turut diuji di makmal akreditasi dan sedang menjalankan usaha sama dengan Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) untuk mencapai pensijilan produk spesifikasi.

5. Tampil Kelainan Dengan ‘Hygiene Case’

Pelitup muka Karangkraf Medicare menerusi set Karangkraf Plus turut menyediakan ‘Hygiene Case’. Tujuan utama diperkenalkan ‘Hygiene Case’ ini adalah untuk memberi kesedaran kepada orang awam betapa pentingnya menjaga kebersihan pelitup muka, di samping mendidik masyarakat agar sentiasa mengamalkan cara penyimpanan dan pembuangan pelitup muka yang betul.

IKLAN

Rata-rata, rakyat Malaysia tidak mengambil berat cara menyimpan pelitup muka dengan betul. Tabiat ini akan menyebabkan kuman tersebar sekali gus memudaratkan kesihatan.

Pelitup Muka Karangkraf Medicare Bukan Saja Diperakui Suci & Bersih, Tapi Capai Gred ‘Medical’
Foto: NU Ideaktiv Sdn Bhd
Pelitup Muka Karangkraf Medicare Bukan Saja Diperakui Suci & Bersih, Tapi Capai Gred ‘Medical’
Foto: NU Ideaktiv Sdn Bhd

Berikut adalah 6 tema menarik ‘design’ bagi ‘Hygiene Case’:

a. Floral
b. Frontliners
c. Classic
d. Musical
e. Geometric
f. Tropical

6. Hadir Dalam 2 Pilihan

Pelitup Muka Karangkraf Medicare Bukan Saja Diperakui Suci & Bersih, Tapi Capai Gred ‘Medical’
Foto: NU Ideaktiv Sdn Bhd

A) Pelitup muka Karangkraf
– Mempunyai 30 keping pelitup muka/kotak
– Mempunyai enam pilihan ‘design’ kotak.

Pelitup Muka Karangkraf Medicare Bukan Saja Diperakui Suci & Bersih, Tapi Capai Gred ‘Medical’
Foto: NU Ideaktiv Sdn Bhd

B) Pelitup muka Karangkraf Plus
– Mempunyai 10 keping pelitup muka/kotak
– Disertakan bersama 10 keping Hygiene Case dalam setiap kotak. Setiap pelitup muka akan dipek dengan teliti di dalam Hygiene Case yang berasingan.
– Mempunyai enam pilihan ‘design’ kotak dan 6 ‘design’ Hygiene Case
– ‘Design’ Hygiene Case akan diberi secara rawak dalam setiap kotak Karangkraf Plus.

Bermula hari Isnin ini, 26hb Oktober 2020, anda boleh mendapatkan pelitup muka Karangkraf Medicare secara online di www.karangkrafmall.com atau datang sendiri ke Karangkraf Mall di Seksyen 15, Shah Alam, Selangor.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI