Image by Freepik

Apabila membicarakan tentang penjagaan wajah mungkin ramai di antara anda seakan endah tidak endah. Apa tidaknya subjek ini kebiasaannya menjadi buah mulut kaum wanita sahaja. Lihat sahajalah pasaran produk penjagaan kulit wajah di luar sana.

Rata-rata menyasarkan golongan wanita sebagai tumpuan mereka. Namun pada zaman ini dengan perubahan cuaca yang semakin hari semakin radikal amatlah penting untuk anda sebagai seorang lelaki menititk beratkan penjagaan kulit wajah.

Dengan cuaca yang semakin panas dan lapisan ozon yang kian terancam kulit wajah kita sering terdedah dengan risiko yang boleh merosakkannnya. Lebih teruk ia boleh mengundang penyakit lebih serius seperti kanser kulit dan sebagainya.

Rutin Penjagaan Wajah Paling Mudah Buat Lelaki, Lakukan Step Ini Kulit Pasti Nampak Segar
Image by Freepik

Sebenarnya penjagaan kulit wajah untuk lelaki tidaklah serumit mana pun. Apa yang penting ialah melakukan penjagaan secara rutin, konsisten dan memilih produk yang benar-benar sesuai dan boleh menjaga serta melindungi kulit wajah.

Besar kemungkinan anda membaca artikel ini juga kerana risau dengan kondisi kulit wajah anda. Itu bererti anda ada kesedaran yang baik. Buat seorang lelaki penjagaan kulit wajah tidak perlu terlalu rumit. Hanya ada tiga langkah yang penting boleh anda amalkan.

CUCI WAJAH DUA KALI SEHARI

Dalam apa jua rutin penjagaan wajah anda harus mulakan dengan melakukan cucian atau face wash. Dalam seharian anda yang sibuk lakukan cucian wajah sebanyak dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan juga sebelum tidur.

IKLAN

Cleanser dalam bentuk yang paling ringkas, menarik minyak berlebihan dari kulit dan dari dalam liang-liang, sambil mencuci peluh, kotoran, kotoran dan sebarang produk penjagaan kulit yang digunakan sebelum ini.

Oleh itu, apabila bangun tidur anda perlu membuang sebarang pengumpulan minyak dan kemungkinan pengumpulan bakteria yang dipindahkan dari sarung bantal anda dan pelembap malam tadi. Dan pada waktu petang, anda membuang pengumpulan hari itu, termasuk beberapa bahan pencemar tambahan atau peluh yang anda terkumpul sepanjang perjalanan.

Rutin Penjagaan Wajah Paling Mudah Buat Lelaki, Lakukan Step Ini Kulit Pasti Nampak Segar
Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser

Dapatkan di sini: https://invol.co/clifdud

PENGELUPASAN DUA KALI SEMINGGU

Tahukah anda pada asasnya, sel kulit anda bertukar diri setiap minggu. Namun ia tidak selalu meninggalkan permukaan kulit anda apabila ia mati. Selalunya, ia membina dan membentuk tompok kasar atau lebih teruk lagi merayap ke dalam liang anda dan menyebabkan jerawat.

IKLAN

Dengan melakukan proses mengelupas atau exfoliate sebanyak dua kali seminggu, anda boleh memastikan bahawa sel-sel mati anda hilang, manakala yang sihat dan cerah anda diberi cahaya yang sepatutnya.

Ini seterusnya memberikan anda kulit yang lebih berseri dan awet muda. Selain itu, pengelupasan biasa boleh membantu “membalikkan” bintik-bintik gelap yang ditinggalkan oleh matahari atau tanda jerawat.

Rutin Penjagaan Wajah Paling Mudah Buat Lelaki, Lakukan Step Ini Kulit Pasti Nampak Segar
The Ordinary Lactic Acid Exfoliating Serum

Dapatkan di sini: https://invol.co/clifdwf

IKLAN

PELEMBAPAN DUA KALI SEHARI

Ini merupakan antara teknik penjagaan yang sering disisihkan oleh ramai lelaki. Kemungkinan besar anda juga adalah pelakunya. Proses pelembapan adalah langkah ketiga dan terakhir dalam rejimen penjagaan kulit wajah asas ini.

Ia bertindak untuk menyuburkan kulit tetapi dalam masa yang sama pelembap lebih defensif daripada aktif. Ia terletak di atas kulit anda dan memerangkap kelembapan dalam lapisan di bawah, sambil juga melindungi anda daripada reaksi pencemaran udara yang juga ajen penuaan yang serius.

Rutin Penjagaan Wajah Paling Mudah Buat Lelaki, Lakukan Step Ini Kulit Pasti Nampak Segar
Cetaphil Moisturizer Cream

Dapatkan di sini: https://invol.co/clifdxm

Semoga perkongsian ini memberikan anda tip terbaik untuk penjagaan wajah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI