Image by senivpetro on Freepik

Lihat sahajalah bintang pelakon hero Hollywood atau Bollywood. Babak pelakon kacak taak berbaju dengan bulu dada yang mekar di dada umpama perkara biasa yang kita lihat di layar perak.

Sejak sekian lama bulu dada dianggap sebagai salah satu simbol maskuliniti yang cukup penting. Tapi benarkah ia menjadi penentu kepada faktor tersebut dan adakah lelaki berbulu dada ini lebih bijak?

Sesetengah lelaki mungkin berasa tidak selesa dengan kewujudan bulu dada. Apatah lagi jia ia mudah lebat dan panjang. Malah ada juga lelaki yang mula berasa segan untuk tidak berbaju di tempat awam seperti pantai atau kolam renang akibat bulu dada.

Jadi apakah signifikasi bulu dada kepada seorang lelaki?

Tahukah anda menurut sains bulu dada boleh menjadi penunjuk atau implikasi positif terhadap tahap kesihatan seseorang lelaki.

BAHAGIAN BERBEZA

Dari segi saintifik bulu dada terbahagi kepada 15 paten pertumbuhan yang unik. Ia merangkumi kepada empat bahagian berbeza pada dada.

IKLAN
  • Sternal (tulang dada tengah)
  • Infraclavicular (di bawah tulang kolar)
  • Pektoral (otot dada)
  • Circumareolar (sekeliling puting)
Lelaki Berbulu Dada Lebih Bijak & Menarik Atau Hanya Diminati Wanita Lebih Tua? Ini Faktanya!
Image by wayhomestudio on Freepik

Lokasi yang menjadi tumpuan bulu dada tumbuh adalah pada bahagian pektoral dan sternal. Paten yang paling lazim dikenali sebagai paten pekto-sterno-infraclavicular. Istilah tersebut membawa maksud bulu dada lelaki menyelubungi kawasan buah dada, tulang sternum dan di penghujung tulang kolar.

Kajian juga menunjukkan normal bagi lelaki berbulu dada mempunyai paten yang tidak simetri. Dengan kata lain, jika anda rasa corak bulu dada anda pelik, jangan risau, anda tidak keseorangan.

MENARIK DI MATA WANITA MATANG

Adakah lelaki mempunyai bulu dada tampil lebih menarik di mata wanita? Terdapat kajian yang telah menunjukkan keputusan yang cukup menarik. Kajian tersebut mendapati terdapat perbezaan dari sudut lelaki yang dianggap menarik perhatian bagi wanita muda dan tua.

IKLAN

Walaupun bulu dada boleh dipengaruhi oleh paras hormon testosteron, wanita subur lebih cenderung memilih lelaki yang kurang berbulu dada. Situasi ini berbeza pula dengan wanita yang telah mencapai usia menopaus. Mereka lebih suka akan lelaki yang berbulu dada.

Ia merupakan hasil kajian yang melibatkan seramai 300 subjek wanita. Fakta ini boleh jadi perkhabaran baik atau berita buruk bagi mereka yang berbulu dada. Jika anda masih belum bersedia untuk memberikan komitmen perkahwinan, mungkin bulu dada boleh bertindak sebagai alat kawalan kehamilan.

LEBIH PANDAI?

Fakta tentang lelaki berbulu dada lebih bijak pula telah dicabar dengan satu kaji selidik. Menurut kaji selidik tersebut separuh daripada populasi pelajar perubatan adalah lebih ‘berbulu’ jika dibandingkan dengan populasi umum iaitu hanya 10 peratus.

IKLAN

Malah, persatuan yang dihuni oleh ahli dengan tahap kecerdasan yang tinggi sebagai kriteria kemasukan, MENSA, mempunyai majoriti ahli yang berbulu dada tebal. Namun begitu kita masih belum boleh merumuskan kaitan jelas antara kecerdasan dan juga bulu dada. Akan tetapi itulah hasil kaji selidik mereka perolehi.

Tiada Masa Ke Gym? Buat Senaman Ini Untuk Ratakan Perut & Bina Otot Sixpack

Ia mungkin satu kebetulan atau mungkin fakta? Jadi buat anda berbulu dada usahlah berasa malu. Berbanggalah saudaraku!

Jangan lupa ikuti YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik di bawah.

Kredit: Hello Doktor

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI