Bagi kebanyakan pengguna konvensional yang mahukan telefon pintar memiliki spesifikasi cukup tinggi dan ditawarkan pada harga yang cukup berpatutan serta kompetitif, kelas mid-range mungkin pilihan sesuai.

Selepas melancarkan dan memperkenalkan variasi telefon pintar terbarunya menerusi Galaxy A33, A53 dan A73, Samsung dilihat mengambil pendekatan cukup proaktif dalam menawarkan kepelbagaian spesifikasi setanding peranti flagship mereka.

Paling menyerlah ialah Galaxy A73 5G yang dihadirkan dalam pakej cukup memberangsangkan. Seperti pempakejan telefon pintar terkini mereka, Galaxy A73 hadir dalam kotak yang cukup kecil.

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Ini kerana ia tidak dihadirkan bersama palam pengecas seperti telefon pintar terkini jenamanya yang lain. Dari secara kasarnya, Galaxy A73 telah banyak melalui ubah suai atau naik taraf berbanding versinya terdahulu, Galaxy A72.

Salah satu perkara yang paling jelas ialah ia merupakan telefon mid-range pertama dari siri Galaxy menawarkan kamera 108MP. Selain itu, ia turut dilengkapi dengan IP67 ketahanan air dan debu, pembesar suara stereo serta refresh rate yang lebih tinggi iaitu pada kadar 120Hz berbanding dahulu hanya 90Hz.

REKAAN KEMAS

Dari segi rekaan, Galaxy A73 tampil cukup elegan dengan menampilkan elemen lebih kepada plastik pada bahagian belakang dengan kemasa ‘matte’. Walaupun begitu, penulis merasakan ia tidaklah dirasakan murah apabvila dipegang. Malah kualiti material polikarbonat yang digunakan cukup baik dengan kesesuaian warna tawaran cukup menarik.

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Galaxy A73 ditawarkan dala tiga warna menarik iaitu Awesome Mint, Awesome Gray dan Awesome White. Bagi penulis, warna paling menyerlah ialah Awesome White yang memberikan sisi elegan tersendiri. Namun warna paling popular dikatakan Awesome Mint. Citarasa masing-masing.

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Di bahagian sisi kanan terletak butang kawalan suara dan di bawahnya pula butang kuasa. Dari segi saiznya ia bolehlah dikatakan cukup sesuai malah selesa digunakan sebelah tangan sahaja.

IKLAN

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Pada bahagian bawah pula terletak charging port Type-C dan gril pembesar suara. Manakalah bahagian atas pula mikrofon kedua dan juga slot SIM hybrid. Kedudukan quad-kamera di belakangnya juga amat kemas dan ringkas. Malah tidak keterlaluan untuk dikatakan ia nampak lebih premium.

PAPARAN SKRIN MANTAP

Hadir dengan skrin sesentuh 6.7 inci Full HD + AMOLED dengan kadar refresh 120Hz, pengalaman menggunakan peranti ini cukup memberikan kepuasan visual pada tahap yang sangat baik. Menggunakan Galaxy A73 sambil melakukan navigasi menggunakan laman media sosial serta aplikasi multimedia seperti Netflix memberikan kualiti visual cukup mantap.

Tahap kecerahannya boleh mencecah pada 800 nits yang secara tidak langsung mudah digunakan walaupun berada betul-betul di bawah sinaran matahari.

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Ia menwarkan dua mode skrin iaitu Vivid dan Natural. Bagi anda yang ingin vidual lebih menyerlah dan warna lebih signifikan, mode Vivid lebih sesuai. Manakala untuk paparan lebih bersifat semulajadi, Natural pilihan tepat.

Dari segi audio pula, Galaxy A73 menawarkan pembesar suara stereo. Namun daris segi kualiti audio ia hanya pada tahap sederhana. Lebih menarik jika dipadankan dengan menggunakan fon telinga seperti Earbud tanpa wayar.

IKLAN

KEPUASAN FOTOGRAFI & VIDEOGRAFI

Salah satu faktor yang cukup penting di kalangan pengguna konvensional masa kini ialah kemampuan kamera yang baik. Seperti dijangka, Galaxy A73 menawarkan kepuasan fotografi serta videografi yang sangat baik.

Seperti dikatakan di atas, Galaxy A73 merupakan telefon pintar mid-range pertama dilengkapi dengan kamera 108MP dengan f/1.8 aperture dan turut disokong sistem Optical Image Stabilization (OIS).

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Warna pada setiap foto yang diambil juga memberikan hasil cukup vibran dengan perincian dan dinamik yang meluas. Selain kamera utamanya, Galaxy A73 turut hadir dengan tiga kamera lensa yang lain iaitu Ultrawide 12MP, depth sensor dan macro 5MP.

Berbeza versi sebelumnya, Galaxy A73 tidak dilengkapi dengan kamera telephoto. Namun hybrid zooming pada kamera utamanya sudah mencukupi. Selain itu, ia turut menawarkan beberapa mode istimewa seperti slow-motion, Food, Panorama, Pro, Single Take dan mode Portrait.

Kamera hadapan pula lengkap dengan lensa 32MP yang turut menghasilkan foto cukup baik walaupun berada di dalam kondisi pencahayaan rendah.

IKLAN

BERIKUT BEBERAPA SAMPEL FOTO DARI GALAXY A73 5G

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

SAMPEL VIDEO

BATERI

Jadi, berapa lamakah bateri Galaxy A73 mampu bertahan dalam penggunaan harian biasa? Dikuasakan dengan bateri 5000mAh yang disokong pula dengan pengecasan pantas 25W, ia mampu bertahan sehingga satu hari setengah. Itu adalah anggaran penggunanan yang cukup moderate.

Bagi pengecasan penuh ia mengambil masa selama kira-kira dua jam. Kami juga mendapati faktor ‘idle drain’ juga tidak berlaku dengan ketara. Buat pengguna konvensional bateri seperti ini sudah cukup memberikan kepuasan penggunaan yang mempunyai nilai baik.

Samsung A73 5G Review: Telefon Pintar Berkuasa Pada Tawaran Luar Biasa

Secara keseluruhannya, Galaxy A73 5G merupakan tawara telefon pintar mid-range yang cukup memberi nilai yang hebat. Pada harga tawarannya yang cukup kompetitif, telefon pintar ini membawa faktor ‘value for money’ kepada pengguna.

Anda boleh dapatkan info lanjut tentang Galaxy A73 5G menerusi laman sesawang rasmi Samsung di sini.

Rating: 4/5

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI