Ketibaan siri terbaru Galaxy S24 benar-benar menarik perhatian bukan sahaja di kalangan pemerhati industri teknologi peranti pintar tetapi juga di kalangan peminat serta pengguna konvensional di seluruh dunia.

MASKULIN berkesempatan untuk mencuba sendiri Galaxy S24 Plus yang dilancarkan bersama Galaxy S4 dan Galaxy S24 Ultra.

Secara asasnya Galaxy S24 Plus hadir dengan paparan dan bateri yang lebih besar. Ia secara tidak langsung hampir menyamai Galaxy S24 Ultra dari segi paparan yang cerah dan lancar.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Cuma apa yang berbeza, Galaxy S24 Plus tidak mempunyai reka bentuk titanium, kamera periskop 5X dan juga S Pen.

REKA BENTUK

Menyentuh tentang reka bentuk, Galaxy S24 Plus ditonjolkan seperti ciri-ciri Galaxy khas yang telah digunakan selama beberapa generasi, malah cukup sangat mirip dengan Galaxy S23 Plus dari segi penampilan.

Tidak salah untuk MASKULIN katakan kedua-dua model ini berkongsi estetika dan bahan pembinaan yang sama. Walau bagaimanapun, berbeza dengan Galaxy S24 Ultra yang dibuat dari titanium, Galaxy S24 Plus menggunakan Aluminium Armor dan Gorilla Glass Victus 2, sementara Ultra menggunakan Gorilla Glass Armor yang baru.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Kedudukan butang dan port kekal sama seperti edisi terdahulu. Selain itu, peranti ini juga mengekalkan penarafan IP68 untuk ketahanan air dan habuk. Bingkai sisi yang rata terasa nyata pada mulanya tetapi menjadi selesa dengan cepat.

Dari segi warna pilihan pula Galaxy S24 Plus ditawarkan dalam beberapa warna menarik iaitu Onyx Black, Cobalt Violet, Amber Yellow dan Marble Gray. Selain itu, Samsung Malaysia turut menawarkan warna ekskulisf untuk pesanan di atas talian iaitu Sandstone Orange, Sapphire Blue dan Jade Green.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

PAPARAN

Salah satu tarikan yang paling utama pada Galaxy S24 Plus adalah penambahbaikan skrin atau paparannya yang bagi MASKULIN sangat signifikan. Dari segi saiz panel, ia telah ditingkatkan sebanyak 0.1 inci.

Walaupun kedengaran seperti tidaklah terlalu banyak, namun setiap inci cukup penting dalam penghasilan telefon pintar pada masa kini. Galaxy S24 Plus hadir dengan skrin 6.7 berserta resolusi dan oleh itu ketajaman juga telah meningkat.

IKLAN

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Galaxy S24 Plus menampilkan paparan QHD+, suatu kembalinya ke bentuk yang mantap berbanding dengan panel FHD+ pada model Galaxy S Plus terbaru. Galaxy S24 Plus turut mendapat penambah baikan LTPO 3.0 pada Galaxy S24 Plus.

Ia bermaksud berbeza dengan telefon Galaxy S Plus sebelumnya, siri terbaru ini membolehkan kadar penyegaran yang sangat lancar dan boleh diubah secara dinamik antara 1 hingga 120Hz bergantung pada kandungan pada skrin.

Itu sebenarnya setaraf dengan Galaxy S24 Ultra dan kebanyakan telefon super-premium yang lain.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Akhir sekali ia juga tampil dengan kecerahan puncak luar biasa, iaitu 2,600-nit pada Galaxy S24 Plus. Sudah tentu, ini mungkin diukur pada bahagian kecil dari paparan dan telefon ini pasti akan mencapai kecerahan maksimum yang lebih rendah dalam penggunaan sehari-hari. Namun begitu, Galaxy S24 Plus akan jauh lebih terang daripada model sebelumnya.

KAMERA

Kamera Galaxy S24 Plus tampil dengan kamera utama 50MP, kamera ultra-lebar 12MP dan kamera telefoto 10MP yang menawarkan zoom optikal 3X pada telefon baru ini juga. Di bahagian hadapan, kamera sudut lebar 12MP terletak dengan halus di dalam lubang punch.

Difahamkan, Samsung turut memperbaiki proses pengimejan dengan ketara. Selepas mencuba menggunakannya sendiri, MASKULIN dapati kualiti imej meningkat secara signifikan.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

IKLAN

Samsung menyatakan bahawa ProVisual Engine yang terdapat pada siri Galaxy S24 baru menggunakan AI bersama dengan algoritma yang diperkemaskan untuk mencapai gambar malam yang lebih bersih tanpa gangguan bunyi serta kurang gegaran kamera dan kabur gerakan.

Samsung juga telah memasukkan banyak penambahbaikan yang dikuasakan AI. Sebagai contoh, kita mendapat Generative Edits, yang membolehkan anda mengisi kekosongan ketika anda memutar imej atau menggerakkan subjek, serta Edit Suggestion yang akan memberikan anda cadangan yang disesuaikan mengenai penalaan yang boleh anda aplikasikan pada foto anda.

GALAXY AI

Inilah tarikan utama yang ditonjolkan menerusi siri Galaxy S24 dan diangkat sebagai ‘tema’ tarikan utamanya. Sebagai pemerhati luar, MASKULIN boleh andaikan Samsung telah melakukan pelaburan yang cukup hebat untuk membangunkan ciri-ciri AI baharu dikenali sebagai Galaxy AI.

Salah satu ciri baru yang menarik adalah Chat Assist – yang jika dilihat beroperasi seperti ChatGPT akan dengan kecerdasan buatan mencadangkan penulisan semula teks dan mencadangkan nada yang berbeza bergantung kepada siapa anda berkomunikasi.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Ciri ini terbina secara langsung dalam papan kekunci Samsung, jadi ia akan serasi dengan apa jua aplikasi mesej yang anda mungkin ada pada Galaxy S24 Plus anda.

Dari segi terjemahan bahasa pula, Samsung mencuri perhatian ramai dengan pengenalan ciri Live Translate yang terbina dalam aplikasi telefon. Ia membolehkan terjemahan suara dan teks dua hala berlaku dalam ‘real time’ atau masa nyata.

Ciri Galaxy baru yang lain adalah Interpreter, membolehkan anda menjalankan perbualan dengan orang lain dalam mod skrin terbelah dan mempunyai perbualan anda diterjemahkan secara segera dari satu bahasa ke bahasa lain.

Manakala Circle to Search pula merupakan ciri baharu yang cukup sensasi baru bertenaga AI yang membolehkan anda hanya menekan ‘home button’, kemudian lakukakan sahaha bulatan apa sahaja objek di skrin anda untuk memanggil carian Google yang berkaitan.

IKLAN

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Selain itu, kebolehan yang paling menarik perhatian ialah menghilangkan pantulan dari foto dengan kuasa AI pada peranti. Tidak ada yang lebih buruk daripada melihat pantulan anda dalam kaca ketika anda mengambil gambar melalui tingkap, tetapi itu tidak lagi menjadi masalah dengan kemampuan Galaxy AI.

Memperbaharui gambar juga menjadi sebahagian daripada pakej yang sama, dan begitu juga dengan Object Eraser yang tampaknya jauh lebih baik, yang melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam menghilangkan objek yang tidak diingini dari karya fotografi anda.

BATERI

Selain dari saiz skrin, bateri Galaxy S24 Plus juga telah meningkat berbanding dengan siri Galaxy S23 Plus! Kita mendapat bateri yang lebih besar, 4,900mAh, yang sebenarnya hanya sedikit lebih kecil daripada bateri 5,000mAh pada Galaxy S24 Ultra.

Idealnya, ini bermakna Galaxy S24 Plus akan dapat memberikan ketahanan yang cukup baik, mungkin pada tahap yang sama dengan Galaxy S24 Ultra. Sudah tentu, kami akan menangguhkan penilaian kami sehingga ujian bateri yang akan datang yang akan mengungkapkan cerita sebenar.

Samsung Galaxy S24 Plus – Era Baharu Telefon Pintar Kecerdasan Buatan [REVIEW]

Dari segi pengecasan, Galaxy S24 Plus akan menyokong pengecasan berwayar 45W dan pengecasan tanpa wayar pantas 15W, yang serupa dengan Galaxy S24 Ultra dan Galaxy S23 Plus tahun lepas.

Jika pengalaman dengan Galaxy S23 Plus tahun lepas diambil kira, Galaxy S24 Plus seharusnya dapat dicas sepenuhnya dalam masa sekitar satu jam. Secara tanpa wayar, ia kemungkinan akan mengambil masa sekitar satu jam empat puluh minit atau sedikit lebih lama.

Prosesor Exynos 2400 yang efisien bersama dengan paparan QHD+ 120Hz yang besarnya menjadikannya pilihan yang lebih baik bagi para pemain permainan yang banyak bermain dan konsumsi kandungan, sementara itu ciri-ciri AI Galaxy yang baru memberikannya aplikasi baru untuk kerja dan keseronokan.

Ketiga-tiga varian Samsung Galaxy S24 Series kini telah dibuka pra-pesanan oleh Samsung Malaysia dan pengedar yang sah. Bagi model Galaxy 24 Plus ia ditawarkan pada harga RM4,899 (256GB) dan RM5,399 (512GB).

Rating MASKULIN: 4.5/5

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI