Ini 5 bukti sistem penghadaman anda memang sihat!

 

Sangat Bagus Lelaki Kerap Buang Air Besar

KULIT BERSERI TANPA CELAAN

Kajian menunjukkan bahawa sistem penghadaman yang sihat bukan sahaja dikaitkan dengan wajah yang sihat, tetapi juga sebaliknya. Sistem yang lemah boleh menyebabkan penyakit kulit seperti jerawat dan noda/kecacatan kulit. Seperti kulit anda, dinding sistem penghadaman mempunyai liang-liang mikroskopik. Apabila sistem anda kekurangan bakteria baik dan dipenuhi dengan bakteria tidak baik, saiz liang-liang ini membesar bagi membolehkan kandungannya bocor keluar. Apabila sistem imun badan anda mengesan “penceroboh” ini, ia akan bertindak balas dan menyebabkan keradangan, sekali gus mengakibatkan noda-noda atau kecacatan pada kulit dan jerawat.

Sangat Bagus Lelaki Kerap Buang Air Besar

IKLAN

TABIAT MEMBUANG AIR BESAR YANG SIHAT

Walaupun tabiat membuang air besar mungkin cara yang paling ketara untuk memberitahu sama ada atau tidak anda mempunyai sistem penghadaman yang sihat, adakah anda tahu cara untuk membezakannya jika najis dan pergerakan usus anda betul-betul menunjukkan sistem penghadaman yang sihat? Najis dan tabiat membuang air besar adalah berbeza daripada seorang individu dengan individu lain, jadi tidak ada gunanya membandingkan tabiat membuang air besar anda dengan orang lain. Cara yang paling mudah adalah untuk menanda aras pelawasan terdahulu. Jika anda mendapati tahap pelawasan diri anda berkurangan daripada sebelum, mula mengalami kesakitan atau ketidakselesaan, atau melihat sebarang perbezaan yang ketara pada najis walaupun anda tidak mengubah diet, anda mungkin memerlukan bakteria baik dalam diet anda.

NAFAS TIDAK BERBAU

IKLAN

Adakah anda mempunyai nafas berbau walaupun anda memberus gigi dengan kerap? Masalah ini mungkin tidak terletak pada ubat gigi, tetapi pada sistem penghadaman anda! Ketidakseimbangan antara bakteria baik dan tidak baik dalam sistem penghadaman anda boleh membuatkan orang lain memalingkan muka mereka ke arah lain apabila anda bercakap. Salah satu cara untuk mengenal pasti diri anda tergolong dalam kumpulan ini adalah anda mungkin perasan nafas anda menjadi lebih teruk selepas menikmati sesuatu yang manis. Tanpa menyedari, anda sering memberikan makanan yang membantu pembiakan bakteria tidak baik dalam sistem penghadaman anda. Tinggalkan tabiat makan mint untuk menghapus bau nafas dan sebaliknya mulalah mengambil minuman probiotik seperti VITAGEN Kurang Gula .

Sangat Bagus Lelaki Kerap Buang Air Besar

SISTEM IMUN YANG LEBIH KUAT

IKLAN

Tahukah anda bahawa sistem penghadaman merupakan sebahagian besar daripada sistem imun badan anda, mengatasi sel-sel darah putih anda? Bayangkan sistem penghadaman seperti span yang menyerap nutrien daripada makanan yang anda makan. Sistem penghadaman akan lebih haus jika anda kerap mengunyah makanan ringan dan tidak mendapat cukup bakteria baik dalam diet anda. Ia juga mengurangkan keupayaan sistem penghadaman untuk menyerap nutrien daripada makanan anda. Pada masa yang sama, sel-sel imun dalam sistem penghadaman bertindak seperti pengawal keselamatan, yang mengiringi patogen penceroboh daripada tubuh anda. Dengan mendapatkan probiotik yang mencukupi dalam diet, anda boleh memelihara ‘span’ anda di tahap yang optimum dan memastikan pengawal keselamatan kuat dan sentiasa berjaga-jaga!

Sangat Bagus Lelaki Kerap Buang Air Besar

MEMORI DAN MINDA YANG AKTIF

Kebiasaannya semangat anda terjejas disebabkan oleh penyakit. Tahukah anda bahawa ia membawa kesan kepada sistem penghadaman anda kerana sistem penghadaman berhubung terus ke minda anda. Sistem penghadaman mengandungi banyak neuron, atau sel-sel otak, di mana ia sering dirujuk sebagai otak kedua. Neuron ini dihubungkan kepada sistem saraf pusat, yang pada asasnya adalah otak dan saraf tunjang, melalui satu saraf tertentu yang dinamakan vagus. Di sinilah terletaknya hubungan antara sistem penghadaman dan otak. Neuron di dalam sistem penghadaman anda menghasilkan kira-kira 90% daripada serotonin tubuh yang dikaitkan dengan mood, memori, tidur dan tingkah laku sosial.

SUMBER : BERITA HARIAN

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI