Satu kajian berkaitan dengan keperluan makanan untuk lebih kenyang menunjukkan bahawa makan sarapan dengan hidangan cendawan boleh membuatkan perut anda kenyang lebih lama dan tidak begitu lapar. Ia lebih bagus daripada anda menikmati nasi lemak yang akan menyebkan anda mengantuk dan sarapan barat seperti roti, hotdog dan telur hancur.

Sarapan Dengan Cendawan Buat Anda Kenyang Berpanjangan

Menerusi A health blog, kajian yang telah dilakukan oleh mereka sebelum ini telah mencapai keputusan bahawa cendawan boleh membuatkan anda lebih kenyang berbanding dengan daging, tetapi kajian ini tidak mengkaji nutrisi dan jumlah protein yang terdapat dalam cendawan tersebut. Malah, kajian ini mencadangkan bahawa sama ada menggantikan cendawan untuk daging atau menggantikan beberapa daging dengan cendawan boleh menjadi nutrisi baik dan juga mengenyangkan perut anda dengan masa lebih lama.

Sarapan Dengan Cendawan Buat Anda Kenyang Berpanjangan

Oleh sebab pakar saintifik telah menunjukkan protein menjadi makronutrien yang paling memuaskan, para penyelidik ingin memadankan kandungan protein dalam cendawan dan campur tangan daging untuk dasarnya mengawal bagaimana protein memberi kesan kenyang. Selepas memadankan cendawan dan daging dengan kandungan protein, ternyata kedua-duanya mengandungi jumlah kalori yang sama, yang dalam pada masa yang sama, dapat membantu menghilangkan perasaan mudah lapar.

 

Cendawan Shiitake

IKLAN

Sarapan Dengan Cendawan Buat Anda Kenyang Berpanjangan

Shiitake segar dan kering sangat terkenal dalam masakan Asia. Rasanya yang enak dan menyelerakan telah mendapat perhatian barat dan kini anda boleh dapatkan cendawan ini di luar Asia di mana-mana pasar raya sepanjang tahun.

 

 

IKLAN

Cendawan Tiram

Sarapan Dengan Cendawan Buat Anda Kenyang Berpanjangan

Cendawan tiram merupakan cendawan liar yang terhasil pada musim luruh disebabkan cuaca sejuk dan lembap. Tiada masalah untuk menikmati cendawan tiram ini kerana ia boleh didapati di mana-mana pasar raya yang boleh dimasak secara rebus ataupun goreng.

IKLAN

 

Morels

Sarapan Dengan Cendawan Buat Anda Kenyang Berpanjangan

Morel tumbuh dengan mudah di hutan utara America dan Eropah. Rasa unik mereka berharga kepada rakyat Perancis. Mereka lebih gemar menggunakan morel untuk dimasak dengan mentega atau digoreng rangup! Di Malaysia, anda boleh dapatkan di pasar raya besar, dan harganya tidak begitu murah, namun sekali sekala tak salah nak cuba kan?

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI