Seperti yang kita semua sedang hari ni sudah hari ke 21 kita luangkan masa di rumah. Jika kira-kira lagi seminggu sahaja lagi untuk kita tinggal di rumah.

Bagaimana dengan berat badan anda? Makin naik atau semakin turun? Tak apa, masih ada masa lagi untuk anda turunkan berat badan jika berat badan anda semakin naik.

Jangan panik, MASKULIN bawakan Awie Shuk seorang pemuda yang berjaya turunkan berat badan sebanyak 33kg ini ada berkongsi tip dan beberapa cara untuk anda diluar sana turunkan berat badan sepanjang PKP ni yang sempat ditemu ramah melalui Privet Message di Facebook.

“Saya turun sebanyak 33kg, walaupun PKP tak menghalang kita untuk turun kan berat badan tinggi saya hanya 183cm sahaja. Saya mengamalkan makan 5 kali sehari namun saya masih boleh turun daripada 112kg ke 79kg.” katanya kepada MASKULIN.

“Saya Skipping 500 Kali Setiap Hari” Lelaki Ini Kongsi Rahsia Turun 33kg, PKP Tak Halang Misi Untuk Kurus!

Dia memberitahu dia sudah lama tidak mengambil makanan segera. Malah, dia turut memotong dan mengurangkan pengambilan gula, masin dan berminyak dalam masa yang sama.

IKLAN

Menurutnya tiada rahsia yang dia amalkan selain daripada bersenam dan menjaga pemanakan. Dia turut akui setiap hari selepas pulang ke kerja dia akan melakukan senaman. Malah termasuk hari ini, sudah 4 bulan dia mengamalkannya.

“Saya terus displinkan diri dan kekalkan makanan yang saya amalkan sepanjang diet 4 bulan itu. Saya amalkan skipping setiap hari 500 (buat 50 rest 10 saat sambung balik sampai 500) dan plank 1 minit setiap hari.

“Ya, saya bersenam setiap hari bersenam setiap hari di rumah musim PKP ini. Tetapi oleh kerana saya masih berkerja sebagai Posmen di Pos Malaysia, saya bersenam selepas habis waktu kerja di rumah.” Katanya lagi.

“Saya Skipping 500 Kali Setiap Hari” Lelaki Ini Kongsi Rahsia Turun 33kg, PKP Tak Halang Misi Untuk Kurus!

IKLAN

Dia turut tidak lokek untuk berkongsi beberapa menu yang sering menjadi pilihannya. Antaranya ialah seperti di bawah;

Breakfast (7-8.00 pagi): Sandwich / roti wrap bersama isi ayam / telur / tuna…

Snack (10.00 pagi): buah atau kacang

Lunch (1-2 .00 petang): Nasi suku pinggan@ 2 senduk rata,lauk isi ayam / ikan /

IKLAN
  • lauk lain pon boleh suku pinggan (elakkan berkuah pada lauk)
  • sayur separuh pinggan

Snack (4.00 petang): Kacang / buah

Dinner (8.00 malam): Rolled oat bersama pisang (buah lain pon boleh) di blend dengan susu lowfat ducth lady 1 kotak kecil sudah mencukupi.

“Bagi saya musim PKP ni lah sesuai untuk berdiet sebab banyak masa di rumah. Boleh masak sendiri menu yang sihat. Malah kita juga dapat kawal pengambilan minyak, gula dan garam dalam masakan.

“Masa untuk bersenam di rumah pun banyak. Kalau rasa lapar minum air kosong atau makan buah buahan. Diet biarlah seimbang Selalunya yang jadi sebelum PKP ni diet tahan lapar ataupun x makan nasi, namun bila dah PKP ni mulalah sekali makan nasi akan makan dua kali ganda dan naik berat badan semula, kita tak nak sesuatu yang begini ya.”ujarnya sebelum mengakhiri perbulanan tersebut.

Awie meminta orang ramai untuk jadikan kisahnya sebagai pembakar semangat dan doakannya untuk istiqomah dan dapat berat badan ideal.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI