Car photo created by standret - www.freepik.com

Sebagai pemilik kereta pastinya anda sudah tahu apabila sudah tiba masanya atau kondisi semakin teruk tayar harus ditukar bagi memastikan pemanduan lebih selamat dan lancar.

Bila tayar sudah mula botak pastikan anda terus dengan segera menukarnya kerana memandu dengan tayar seperti itu sangatlah bahaya. Selain hanya mengetahui kondisi tayar yang sudah teruk apakah perkara perlu anda tahu sebelum menuakr tayar?

Jika selalu mengisi atau pam angin tayar pasti anda akan perasan dengan beberapa nombor dan huruf yang tercetak di bahagian sisi tayar. Apakah kod nombor dan huruf tersebut?

Sebelum Tukar Ini Cara Baca Kod Pada Tayar Kereta, Terdapat Juga Maklumat Tarikh Keluarannya 
Car photo created by standret – www.freepik.com

Sebenarnya ia bukanlah dicetak dan diletakkan di situ untuk hiasan semata. Kod pada tayar tersebut membawa maksud yang sangat penting melibatkan tayar tersebut.

MASKULIN tertarik dengan satu hantaran oleh Facebook Pakar Tayar Kereta yang menjelaskan tentang bagaimana caranya untuk membaca kod yang terletak pada sisi atau sidewall tayar.

Ikuti perkongsian tersebut di bawah.

IKLAN

PENTING UNTUK TAHU KOD PADA TAYAR

Salah satu sebab kenapa anda perlu tahu membaca kod tersebut ialah ia boleh mengelak anda jadi mangsa penipuan apabila ingin menukar tayar. Bukanlah semua bengkel begitu tetapi tidak salah untukkita pelajarinya agar lebih bewaspada daripada menjadi mangsa.

Berikut cara membaca kod tayar dengan betul.

Sebagai contoh kod yang tertera seperti 185/65R13 96H

185 = Lebar (mm)
65 = Nisbah aspek (Lebar / Tinggi) dalam %
R = Radial
13 = Diameter rim (inci)
96 = Index beban (Had maksimum bebanan) – rujuk jadual dlm gambar
H = Had maksimum kelajuan

IKLAN

KOD TARIKH KELUARAN

Selain itu pada bahagian sisi tayar juga anda boleh mendapati makumat tentang tarikh keluaran tayar.

Jelas page Pakar Tayar Kereta, kalau lihat di sisi tayar, ada 4 angka tercatit contohnya 2511.

Maksud disebalik nombor tersebut ialah, tayar ini dikeluarkan oleh kilang pada minggu ke 25 tahun 2011.

IKLAN
Sebelum Tukar Ini Cara Baca Kod Pada Tayar Kereta, Terdapat Juga Maklumat Tarikh Keluarannya 
Foto hiasan

Penting untuk tahu tarikh supaya anda tahu tayar yg anda beli adalah baru. Admin NASIHATKAN agar membeli tayar tidak lebih dari 4-5 bulan selepas pengeluaran tayar dari kilang.

Jadi anda dapat pastikan tayar anda baru dan cukup masa utk proses pematangan getah. Getah kalau terlalu lama, akan dapat macam-macam masalah. Ia menyebabkan tayar jadi keras, mudah retak, menggelembung, mengurangkan cengkaman pada jalan sekaligus berpotensi berlaku kemalangan serius.

Elakkan guna tayar yg sama lebih dari 4 tahun meskipun bunga tayar masih tebal. Maklumlah, ada sahaja pemandu yg jarang menggunakan kereta, mungkin sbb jarang guna kenderaan tersebut atau kereta terlalu byk. Keluar sahaja sedikit duit utk tukar tayar baru agar keselamatan lebih terjamin.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda! Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update terkini!

Keredit: Facebook Pakar Tayar Kereta

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI