Tidak dinafikan memang ramai gunakan serbuk instant 3-in-1 untuk dijadikan sebagai sumber minuman yang paling cepat sama ada di rumah mahu pun pejabat.

Namun demikian, tidak semua orang tahu menyedari bahawa serbuk instant tersebut boleh mendatangkan bahaya kerana kandungan gula yang berlebihan.

Mana tidaknya, kandungan gula dalam setiap bungkusan serbuk minuman instant itu ialah 4.4 sudu teh gula atau kira-kira 80 kilo kalori.

Selain kononnya minuman tersebut dapat membantu untuk membuatkan kita lebih bertenaga pada awal pagi di hujung minggu, ini risiko lain yang perlu anda hadapi :

IKLAN

1. Beri tenaga palsu

Ramai yang menganggap minuman ini mampu memberi lebih tenaga padahal kesan placebomya cuma untuk sementara. Untuk mendapatkan tenaga yang sebenar, anda perlu dapatkannya dari sumber makanan. Bukannya menerusi minuman 3-in-1 yang penuh dengan gula semata-mata.

2. Menghisap darah

Sebarang kebaikan zat-zat besi tidak akan dapat diserap oleh badan. Minuman ini menyah segala bentuk zat besi yang diperlukan oleh badan. Tubuh yang kurang zat besi boleh membawa kepada masalah anemia atau kekurangan sel darah merah.

IKLAN

Selain Beri Tenaga Palsu, Ini 5 Bahaya Serbuk Kopi Instant 3-In-1 Perlu Anda Hadapi

IKLAN

3. Perosak organ penting

Bahan oxalates penyebab utama si tegar 3-in-1 kerap ke tandas. Buah pinggang anda pun tidak dapat bertahan dengan pelbagai kandungan ‘perosak’ dalam minuman tersebut. Jaga-jaga ia juga boleh penyebab masalah batu karang.

4. Penghidup kanser

Kebanyakan makanan, minuman segera atau dalam tin akan mengandugi bahan kimia acrylamide. Menurut dari kajian kesihatan negara Belanda, toksik acrylamide dalam darah perlahan-lahan meningkatkan risiko kanser ovari dan kanser rahim. Acrylamide toksik yang sama ada dalam rokok!

5. Jangan tertipu

Kebaikan kopi dalam setiap hirupan? Lupakan sahaja kerana kadar kopi dalam setiap bungkusan sangat sedikit dan tidak berkualiti. Kandungan minyak sayur hidrogenisasi faktor utama pengumpulan asid lemak tepu yang membahayakan kesihatan terus kepada obesiti. Begitu juga dengan bahan makanan polifosfat merosakkan tulang dengan kadar asid yang tinggi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI