16 Mei cukup terkenal sebagai hari guru dan ramai guru termasuk di Malaysia menerima pelbagai hadiah daripada para pelajar.

Jadi guru ini banyak pahalanya dan apa yang lagi menarik, kerjaya sebagai seorang guru ini memanglah sesuatu yang mencabar tetapi best!

Selain itu, seseorang guru juga akan sentiasa disayangi para pelajar kerana 9 sebab berikut yang sering diucapkan sesama pelajar seperti :

Selain Boleh Tahan Perangai Student, Ini 9 Sebab Kenapa Student Pun Sayang Cikgu

1. Punyai banyak masa bersama pelajar

Tidak dinafikan gurulah antara individu yang sentiasa bersama anak-anak dari pukul 8 pagi hinggalah ke pukul 2 petang. Jika ada kelas tambahan atau program sekolah, membawalah ke pukul 5 atau 6 petang.

2. Sering menjadi teman kepada pelajar di sekolah

Guru ini ibarat seperti pengasuh. Bukan kepada anak-anak kecil tetapi mereka yang sedang meningkat dewasa. Dari darjah 1 sehinggalah tingkatan 6, kadang-kala cikgu lebih kenal perangai pelajar itu sendiri.

IKLAN

3. Pelajar sentiasa rasa disayangi

Cikgu adalah insan yang sangat baik hati. Ada yang berkata, sesetengah cikgu amat garang. Tetapi hakikatnya, cikgu sengaja bersikap tegas demi masa depan anak-anak. Menyedari hal itu, pelajar sentiasa rasa menyayangi cikgunya kerana nilai nasihat itu lebih daripada segala-galanya.

Selain Boleh Tahan Perangai Student, Ini 9 Sebab Kenapa Student Pun Sayang Cikgu

>>BACA : Jangan Anggap Semua Indah, Ini Realiti Guru Mengajar Di Sekolah Swasta

4. Cikgu antara manusia yang kuat hadapi tekanan

Datang ke sekolah untuk mengajar tetapi pada hakikatnya tetap akan ada macam-macam perkara yang perlu dibuat. Selain kena tanda kerja rumah yang diberikan, cikgu juga kena hadap macam-macam ragam pelajar di bawah jagaannya!

IKLAN

5. Cikgu adalah insan yang sentiasa dihormati

Percayalah, tidak ada sesiapa yang tidak akan hormat pada gurunya kecuali mereka adalah golongan yang hatinya telah mati. Guru sentiasa dihormati kerana ilmu yang dimiliki memberikan banyak manfaat kepada orang ramai.

6. Cikgu sering dipandang mulia

Sudahlah memiliki ilmu, malah berkongsikan pula segala ilmu itu tanpa lokek. Ada kalanya, soalan yang tidak berkait dengan mata pelajaran pun dikongsikan bersama demi memastikan setiap soalan daripada anak muridnya dapat dijawab dengan penuh hemah.

7. Cikgu merupakan role model bagi setiap pelajar

Apa yang cikgu lakukan, itulah yang akan diingati oleh para pelajar. Jadi suka atau tidak, para cikgu harus terima bahawa diri anda adalah role model kepada mereka semua.

IKLAN

Selain Boleh Tahan Perangai Student, Ini 9 Sebab Kenapa Student Pun Sayang Cikgu

8. Pelajar akan berpegang kepada setiap kata-kata cikgu

Dalam banyak-banyak nasihat, mesti akan ada satu kata-kata yang akan diingati oleh para pelajar. Tidak kisahlah ia berbentuk nasihat, jenaka atau amaran, selagi ia berfungsi memperbetulkan jalan hidup pelajar terbabit untuk jadi lebih berjaya, anda telah melakukan tugas dengan baik.

9. Cikgu akan dikenang sampai bila-bila meskipun sudah bersara

Pernah tak kita jumpa dengan cikgu yang sudah bersara? Mesti kita masih panggil mereka dengan panggilan cikgu, bukan? Itu tandanya gelaran guru tidak semua orang dimiliki.

Jadi kepada yang bergelar cikgu, sesungguhnya besar jasa anda kepada generasi muda hari ini demi masa hadapan mereka.

Daripada Maskulin, kami mengucapkan selamat hari guru!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI