Pengorbanan seorang ibu tidak ternilai harganya. Kadangkala pengorbanan mereka tidak terjangkau akan betapa sukarnya harus mereka lalui. Namun demi anak tercinta ibu hebat ini sanggup mengenepikan bukan sahaja keselesaan diri tetapi identitinya sendiri.

Seorang wanita berasal dari Tamil Nadu, India dilaporkan terpaksa menyamar dan menjalani hidup sebagai lelaki selama lebih 30 taun demi membesarkan anak perempuannya dengan selamat.

Petchiammal yang beradal dari sebuah kampung dikenali dengan nama Kattunayakanpatti megambil langkah drastik ini demi memastikan keselamatan anaknya dalam sebuah sistem sosial yang cukup bersifat patriaki.

Memetik laporan dari New Indian Express, wanita hebat ini berdepan cabaran yang cukup besar selepas beberapa bulan berkahwin. Suaminya, Siva meninggal dunia haya selepas 15 haru perkahwinan mereka. Petchiammal yang pada ketika itu berusia 20 tahun kemudian melahirkan anak perempuan mereka, Shanmugasundari.

IKLAN

Pada awalnya dia mendapati bahawa cukup sukar untuk membesarkan seorang anak seorang diri kerana dalam masa yang sama dia bekerja di tapak pembinaan, hotel dan juga kedai teh. Selain itu, dia juga memutuskan untuk tidak berkahwin lain.

Ketika ditempat kerja yang didominasi pekerja lelaki, wanita berjiwa kental ini berdepan masalah gangguan seksual. Sehinggalah pada suatu hari dia sudah tidak tahan dan mengambil keputusan untuk mengubah identiti dengan berpenampilan sebagai lelaki.

IKLAN

Dia menukar pakaiannya dan memperkenalkan diri sebagai Muthu. Dan bermula dari saat itulah selama 36 tahun, Petciammal hidup sebagai seorang ‘lelaki’ yang membesarkan seorang anak perempuan.

Kini, anaknya sudah pun berkahwin dan kehidupan mereka bertambah baik dan senang. Akan tetapi Petciammal masih belum bersedia untuk mengubah kembali identitinya. Jelasnya lagi, perubahan itu bagi memastikan keselamatan anaknya sentiasa terjamin dan dia harus kekal sebagai Muthu sampai bila-bila.

IKLAN

Satu pengorbanan yang cukup besar dari seorang ibu untuk anaknya.

Kredit: New Indian Express

https://www.youtube.com/watch?v=Y7lsu0khi6U&t=170s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI