TIDUR ADALAH AKTIVITI  SEMULA JADI PEMULIHAN DIRI  DI SAMPING MEMBUATKAN ANDA MERASA LEBIH BAIK, TIDAK HANYA SEKADAR PEMULIHAN HATI,  MENCEGAH LINGKARAN HITAM DI BAWAH MATA. ORANG DEWASA MEMERLUKAN WAKTU TIDUR YANG SEMPURNA ANTARA 7- 8 JAM SEHARI UNTUK MEMBERIKAN WAKTU BAGI OTOT DAN FIKIRAN BERISTIRAHAT, SEMENTARA ITU HORMON-HORMON TERTENTU DAPAT BEKERJA HANYA KETIKA KITA TIDUR YANG BERKUALITI DI MALAM HARI, TERMASUK HORMON PERTUMBUHAN ATAU HGH, KERANA BEGITU PENTINGNYA TIDUR BAGI TUBUH KITA.

Tidur Cukup, Panjang Umur

MENINGKATKAN MEMORI

Tahukah anda  fikiran anda sangat sibuk sewaktu sedang terjaga? Sewaktu tidur kita akan memperkuat ingatan dan mempraktikkan keterampilan yang dipelajari sewaktu terjaga Jika anda mencuba untuk mempelajari sesuatu, baik secara  fizikal atau mental, maka selanjutnya anda akan mempraktikkannya. Dengan kata lain,  jika anda mencuba untuk mempelajari sesuatu, maka hasilnya akan menjadi lebih baik setelah anda tidur.

 

UMUR LEBIH PANJANG

Terlalu banyak atau terlalu sedikit tidur dikaitkan dengan umur yang lebih pendek, meskipun belum jelas apa penyebab dan kesannya. Dalam sebuah kajian yang dilakukan terhadap wanita berusia 50 hingga 79 pada tahun 2010, kematian lebih banyak terjadi pada wanita yang tidur kurang dari lima jam atau lebih sedikit setiap malam.

Tidur Cukup, Panjang Umur

TIDUR MEMPENGARUHI KUALITI HIDUP

Banyak orang yang menganggap remeh dengan waktu tidur. Namun faktanya, jika Anda memiliki tidur yang lebih baik, maka Anda pasti dapat hidup lebih baik.

IKLAN

 

MENCEGAH SAKIT JANTUNG

Peradangan adalah keadaan yang sangat berkait dengan penyakit jantung, angin ahmar, kencing manis, arthritis, dan penuaan. Kajian menunjukkan bahawa orang yang kurang tidur, enam jam tidur atau kurang setiap malam,  memiliki tingkat protein inflamasi dalam darah yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan mereka memiliki waktu tidur lebih banyak. Penyelidikan pada tahun 2010 menemukan bahawa protein C-reaktif, yang berhubungan dengan risiko serangan jantung, lebih tinggi pada orang-orang yang memiliki waktu tidur malam enam jam atau lebih sedikit. Orang dengan masalah insomnia boleh mengalami peningkatan tekanan darah dan peradangan dengan penggunaan ubat tidur.

 

LEBIH  KREATIF

Tidur  yang berkualiti dapat  memperkuatkan ingatan, otak juga akan mengatur dan menyusun semula memori,  memberikan kita lebih  kreatif. Para pengkaji dari Harvard University dan Boston College menemukan bahawa sewaktu tidur dapat menguatkan komponen emosional memori, yang dapat membantu dalam proses menjadi kreatif.

 

IKLAN

MENINGKATKAN PRESTASI OLAHRAGA

Jika anda seorang atlet, tidur mungkin adalah satu cara sederhana untuk meningkatkan prestasi anda. Satu kajian yang dilakukan di Stanford University menemukan bahawa  Pemain sepak bola di sebuah Universiti yang cuba tidur sekurang-kurangnya 10 jam setiap malam selama tujuh hingga lapan minggu, kebanyakannya, tidak terlalu merasa letih di siang hari, dan lebih banyak memiliki stamina. Hasil kajian ini menunjukkan penemuan sebelumnya, iaitu  pada pemain tenis dan atlet renang.

Tidur Cukup, Panjang Umur

MENINGKATKAN KUALITI AKADEMIK

Anak-anak yang berusia antara usia 10 dan 16 yang memiliki gangguan pernafasan sewaktu tidur, di antaranya mendengkur, dan jenis-jenis gangguan pernafasan sewaktu tidur, lebih cenderung memiliki masalah dengan perhatian dan pembelajaran – menurut sebuah kajian di tahun 2010 pada Journal Sleep. Hal ini boleh mengakibatkan  “gangguan yang ketara di sekolah,” Dalam kajian lain, mahasiswa yang tidak mendapatkan cukup waktu tidur memiliki kualiti yang lebih rendah daripada mereka yang cukup tidur.

 

IKLAN

MEMILIKI BERAT BADAN YANG SEMPURNA

Jika Anda berfikir tentang diet menurunkan berat badan, Anda mungkin juga perlu untuk merencanakan waktu tidur lebih awal. Pengkaji di University of Chicago menemukan bahawa orang yang diet dengan waktu istirahat yang baik,  lebih banyak mengalami kehilangan lemak hingga 56% dari berat badan. kajian juga mendapati, orang yang mendapat sedikit tidur merasa lebih lapar. Tidur dan metabolisme tubuh dikendalikan oleh sektor yang sama dari otak, sehingga ketika Anda mengantuk, hormon tertentu dalam tubuh akan naik dalam darah dan mendorong nafsu makan.

 

LEBIH RENDAH ( KETEGANGAN)

Dalam hal kesihatan, stres dan tidur merupakan 2 hal yang hampir bersatu, dan keduanya boleh mempengaruhi kesihatan jantung. Tidur mencukupi dapat mengurangi tingkat stres,  dengan demikian orang yang dapat mengawalnya menjadikan tekanan darah mereka menjadi lebih baik. dipercayai juga bahawa tidur memiliki kesan dengan tingkat kolesterol, yang berperanan penting untuk penyakit jantung.

 

ELAK DARI KEMURUNGAN

Tidur nyenyak tidak hanya sekadar untuk meningkatkan kualiti hati dan mereda kemarahan, tetapi juga sangat baiki bagi kesejahteraan kita secara keseluruhan. Kurang tidur dapat menyebabkan kemurungan. Tidur malam yang berkualiti benar-benar dapat membantu orang yang kemurungan dan mengurangi kecemasannya. Anda akan mendapatkan lebih banyak penstabiliti emosi jika mendapatkan tidur yang baik.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI