Man photo created by master1305 - www.freepik.com

Ambil keputusan untuk mula bersenam merupakan satu penghijrahan yang cukup penting dalam kehidupan seorang lelaki.

Berubah dari gaya hidup kurang sihat kepada lebih sihat merupakan perjalanan yang cukup bersifat sentimental. ‘Fit Journey’ yang kita semua lalui adalah berbeza-beza namun matlamatnya hampir sama.

Mencari kesihatan yang lebih baik demi kehidupan yang lebih mantap!

Mahu bersenam tapi masih tidak berapa yakin untuik ke gym dalam kondisi pandemik seperti sekarang? Usah khuatir anda masih boleh melakukan banyak jenis senaman di rumah. Berdepan dengan tugasan kerja dan hal-hal kehidupan yang lain mungkin menyukarkan anda untuk mencuri masa untuk bersenam.

Oleh sebab itulah anda perlu sesuaikan diri melakukan senaman yang baik dan paling penting cukup efisien membakar kalori serta dapat menghapuskan lemak-lemak berkumpul di bahagian badan.

IKLAN

Kali ini MASKULIN ingin kongsikan beberapa jenis senaman yang mampu membakar kalori dengan pantas dan efisien. Lakukannya dengan konsisten mungkin seang satu hari dan lihatlah hasilnya nanti!

Triceps Dip

Manfaatkan kerusi di rumah anda untuk menampung berat tubuh. Posisikan tubuh anda berlawanan dengan kerusi, kemudian lekukkan siku untuk menurunkan tubuh. Setelah itu, posisikan tangan untuk menahan pada kerusi. Lakukan gerakan naik turun tubuh sebanyak 20 kali.

IKLAN

Incline Press-up

Jika tidak memiliki papan seperti dalam gambar, anda boleh manfaatkan tangga di rumah sebangai alatan dalam gerakan ini. Aturkan posisi tubuh anda seakan-akan gerakan push-up, manakala hujung jari kaki dijengketkan. Lakukan gerakan naik turun sebanyak 20 kali.

Bicycles Crunch

Gerakan ini mungkin biasa anda temui dalam setiap senaman. Caranya, angkat kedua-dua kaki seperti anda sedang mengayuh basikal, kemudian pusingkan tubuh sehingga siku kanan bertemu dengan lutut kiri. Lakukan secara berganti selama 40 saat.

IKLAN

Lateral Lunge

Posisikan kedua-dua hujung kaki ke depan. Dorong kaki kanan kembali ke posisi tegak dan ulang. Lakukan rutin gerakan ini setiap sesi selama 10 kali.

Selamat mencuba!

Teruskan semangat anda untuk bersenam. Jika tidak nampak hasilnya dalam masa singkat, jangan risau. Paling penting anda harus konsisten. Hasilnya akan muncul nanti!

https://www.youtube.com/watch?v=5r9hqcbGFrc

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI