UBAT UNTUK SARIAWAN

Kandungan vitamin C yang banyak terdapat dalam ubi sengkuang, dengan kandungan vitamin C yang melimpah ini maka kita dapat menjadikan sengkuang sebagai ubat untuk sariawan ( bibir melepuh ) dan sebagai antioksidan yang baik bagi tubuh kita. Selain itu buah sengkuang ini juga sangat baik untuk diambil bagi mereka yang mengalami gangguan kolesterol. kerana sengkuang mampu membantu menurunkan kadar kolesterol jahat yang ada di dalam darah.

Sengkuang Jadikan Kulit Lelaki Semakin Bersih Dan Cerah

UBAT PENYAKIT ULSER
Buah sengkuang baik diambil bagi mereka yang mempunyai masalah penyakit  penyakit ulser. Ini kerana sengkuang kaya dengan sebatian alkali yang berperanan aktif untuk menstabilkan kadar asid perut. Untuk perubatan sebaiknya anda mengambil sengkuang ini tanpa dicampurkan dengan bahan lain misalnya garam atau pun sambal agar khasiatnya menjadi maksima.

GULA DARAH TETAP DAPAT DALAM KEADAAN STABIL
Sengkuang memiliki rasa manis namun tidak berbahaya bagi  pesakit kencing manis, ini disebabkan rasa manis yang dimiliki oleh sengkuang berasal dari inulin.Inulin ini tidak dapat dicerna oleh tubuh, meskipun rasanya manis tetapi ianya tetap tidak menimbulkan potensi meningkatkan kadar gula darah. jadi gula darah tetap dapat dalam keadaan stabil.

KESIHATAN TULANG DAN GIGI
Sengkuang juga kaya dengan zat fosfor serta tinggi  kandungan kalsium. Ianya dapat menjaga kesihatan tulang dan gigi

SEBAGAI MASKER
Sengkuang juga dapat kita gunakan sebagai masker. Dalam hal ini bengkoang memiliki menfaat untuk menjaga kecantikan kerana uakan membantu menghilangkan  tompok dan jeragat di muka.

 

MENGUBATI DEMAM

Sengkuang yang memiliki sifat menyejukkan  bermenafaat bagi mereka yang sedang mengalami demam. Caranya, pengambilan sengkuang pagi dan petang,  baik dalam bentuk jus atau diminum secara langsung.

Sengkuang Jadikan Kulit Lelaki Semakin Bersih Dan Cerah

IKLAN

 

MENGATASI PENYAKIT EKZEMA

Ternyata, sengkuang dapat mengatasinya masalah ekzima. Caranya , iaitu dengan pengambilan sengkuang empat kali seminggu secara rutin.

MENURUNKAN KADAR KOLESTEROL DARAH

Kolesterol dalam darah yang tinggi dapat juga diatasi dengan mengambil sengkuang. Caranya juga iaitu, jus sengkuang diminum secara rutin.

Sengkuang Jadikan Kulit Lelaki Semakin Bersih Dan Cerah

MENGATASI PENYAKIT KULIT

IKLAN

Sengkuang sejak sekian lama diyakini dapat mengatasi beberapa penyakit kulit. Pengambilan bengkoang secara rutin dan teratur untuk mendapatkan hasil yang maksimal dan menyembuhkan.

 

MENCERAHKAH KULIT

Sengkuang dipercayai dapat memutihkan atau mencerahkan kulit. Jadikan sengkuang yang sudah diparut untuk dijadikan masker di muka . Biarkan sekitar 15 minit dan basuh muka dengan air.

 

MENEGANGKAN KULIT

IKLAN

Sengkuang sangat banyak manfaatnya bagi kecantikan kulit. Selain memutihkan, mencerahkan, menghilangkan tompok tompok hitam,sengkuang juga dapat menegangkan kulit kita.

Sengkuang Jadikan Kulit Lelaki Semakin Bersih Dan Cerah

MENYEGARKAN KULIT 

Menfaat lainnya ialah sengkuang juga dapat menyegarkan kulit dengan cara menjadikanya sebagai bedak sejuk. Caranya iaitu dengan memarut 2 biji buah bengkoang atau boleh juga dengan ‘diblender;’. Setelah itu hasil parutan ditapis dan dibiarkan  selama 3-4 jam. Ianya akan terjadi endapan tepung pati sengkuang dan ambil patinya campurkan pati tersebut dengan 100 gram tepung beras basah.

Cara membuat tepung beras basah iaitu, dengan cara merendam beras selama 1-2 minggu lalu dilumatkan. Campuran tepung beras basah dan pati sengkuang tadi tambahkan 1 sudu teh perahan limau nipis. Bentuklah menjadi bulatan seperti guli. nipiskan dan kemudian keringkan selama 2 jam. Sebelum memakai bedak  sejuk larutkan dulu dengan air lalu dipakai sebagai bedak.

 

Bengkoang juga dapat dimanfaatkan sebagai masker untuk membantu mencerahkan kulit anda serta mencegah penuaan . Cara membuat masker sengkuang adalah sebagai berikut :

 

  1. Siapkan sengkuang dan kupas hingga bersih
  2. Lalu parutlah sengkuang tersebut
  3. Pergunakan parutan tersebut untuk masker pada muka
  4. Biarkan selama 15-20 minit hingga masker tersebut kering dan setelah itu bolehlah dibilas sampai bersih

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI