Memiliki kenderaan memang akan menyenangkan kerja kita dalam kehidupan seharian. Selain membawa kita dari poin A ke poin B, kereta juga menjadi ruang peribadi di mana di situlah banyak ilham tercipta.

Tapi ramai orang yang hanya tahu bawa kereta sahaja dan tak berapa peduli tentang ‘kesihatan’ kenderaan mereka. Sikap sambil lewa inilah yang akhirnya membawa kerugian kepada diri sendiri bila kereta mula rosa akibat tidak diservis.

Selain itu tindakan tak mempedulikan kondisi semasa kereta boleh menyebabkan kemalangan. Tak percaya? Cuba fikir tentang brek kereta. Sudoah banyak kejadian kemalangan berlaku disebabkan brek tidak berfungsi dengan baik.

Servis Brek Kereta Anda Ikut Masa, Perjalanan Lebih Selamat

BACA: Jangan Ambil Ringan 20 Perkara Tentang Kereta Ini Agar Tak Mudah ‘Dicekik’ Pomen!

Dan ini disebabkan oleh kecuaian pemilik kenderaan yang memandang perkara ini sebagai remeh sedangkan ia boleh meragut nyawa anda dan pengguna jalan raya yang lain.

IKLAN

Brek memainkan fungsi keselamatan paling penting bagi kenderaan. Jadi lakukanlah servis dari semasa ke semasa. Tapi bagaimanakah kita boleh tahu bila nak tukar atau servis brek?

Komponen brek yang perlu ditukar biasanya brek pad. Ini kerana lama-kelamaan selepas digunakan ia akan mula menipis dan perlu ditukar. Berikut merupakan tanda-tanda brek pad perlu ditukar atau diservis.

MENGELUARKAN BUNYI 

Servis Brek Kereta Anda Ikut Masa, Perjalanan Lebih Selamat

IKLAN

Sesetengah kereta model terkini dilengkapi dengan sensor yang akan memberitahu kita bahawa brek pad perlu diganti. Namun tak semua kereta terbina dengan sensor tersebut. Oleh itu anda perlu peka dengan kenderaan sendiri. Jika ada bunyi keluar ketika anda membrek itu bermakna brek pad sudah semakin menipis.

Ada bunyi yang dikeluarkan boleh hilang dengan membuat pembersihan pada kawasan brek, tapi jika brek tersebut selalu didengar dengan lebih kerap, ia menandakan ada nahagian yang rosak.

KENA TEKAN DENGAN KUAT

Servis Brek Kereta Anda Ikut Masa, Perjalanan Lebih Selamat

IKLAN

Antara kondisi paling ketara ialah anda perlu tekan brek dengan kuat untuik pastikan kereta berhenti. Kadangkala perlu tekan brek rapat ke lantai kereta.

Ini kerana ‘brake linings’ digunakan secara beransur-ansur, anda mungkin tidak perasan akan perubahan yang ada, jadi mekanik yang berpengalaman boleh membantu.

SIMBOL PERINGATAN 

Servis Brek Kereta Anda Ikut Masa, Perjalanan Lebih Selamat

Ya, kalau anda nak tahu kebanyakan memang dilengkapi lampu peringatan brek yang menyala seketika apabila enjin dihidupkan. Namun jika ia menyala ketika sedang memandu, ia bermakna bendalir pada brek rendah. Ini mungkin disebabkan ada kebocoran atau masalah silinder brek.

Semua kereta dan kenderaan ringan mempunyai brek cakera depan. Ada juga yang mempunyai pada bahagian belakang. Bila kereta ada brek cakera, hanya perlu digantikan brek pad dan menghidupkan kembali rotor pada alat pelarik jika perlu, supaya permukaan lebih lancar.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI